آموزش برش و دوخت ۲ (مرحله الگوسازی)
آموزش پانزدهم از سری آموزش های دوره نازکدوزی با متد مولر
سلام به دوستای خوبم. خوبید؟
اگر خاطرتون باشه در پست اول از آموزش برش و دوخت گفتم که می خواهم برای خاله خانم یک مانتوی ساده بدوزم و قرار شد باهم پیش بریم تا تکمیل مانتو. در اون آموزش باهم اندازه های فرد رو گرفتیم و توی یک جدول با اندازه های فرمولی مقایسه کردیم و دونه دونه توضیح دادم که در نهایت باید از کدام عدد استفاده کنیم.
حالا با استفاده از اعدادی که در ستون نتیجه نوشتیم الگوی پایه را می کشیم و کنترل می کنیم. برای رسم الگوی پایه هم عینا از آموزش رسم الگوی پایه در متد مولر استفاده کردم و سپس با نکاتی که در آموزش کنترل الگو گفته بودم الگویم را کنترل نهایی کردم.
الگوی پایه من به شکل زیر شد. همانطور که میبینید ساسون زیر سینه خیلی کوچک شد (کمتر از ۱ سانت حدود ۰.۷۵ که من همون ۱سانت گرفتم)، فاصله ۸ به ۳۸ حدود ۵.۵ سانت شد که من از نقاط M و N یک سانت بالا رفته و ۱ سانت هم داخل شدم و ۳.۵ سانت باقی مانده را به صورت یک ساسون ۳ سانتی از وسط پشت گرفتم (به جای دو ساسون یک ساسون گرفتم). حتما میپرسید پس نیم سانت باقیمانده چی؟!! هیچی اونم گذاشتم تا یکم پشت مانتو آزادتر باشه و خیلی نچسبه (برای افراد مسن که خیلی از چسبیدن مانتو بهشون خوششون نمیاد میتوانید کمی ساسون را کمتر بگیرید)
درباره ساسون جلو خیلی سوال کرده بودید. همانطور که می بینید در ۹۰ درصد اندام ها، نقطه ۴۰ بعد از ۴۱ میفته که درنتیجه ساسون در نقطه ۴۳ صفر خواهد بود. درضمن خط پایین ساسون باید صاف رسم بشه (برخلاف ساسون پشت که قوس به داخل میدهیم)
خب حالا باید الگوی خاممان را به شکل مورد نظرمان تغییر دهیم یا به عبارت دیگر الگوسازی کنیم.
آموزش امروز شاید ساده ترین نوع الگوسازی باشه که برای شروع بسیار مناسبه. من میخواهم یک مانتو با برش سرشانه و یقه گرد بسته بدوزم که پشت مانتو هم کمی فون شده باشد. پس حالا باهم این تغییرات را روی الگویمان اعمال می کنیم.
۱) گام اول رسم برش مورد نظرتان است. همانطور که در آموزش برش سرشانه گفتیم، ابتدا ساسون حلقه آستین پشت را حذف کرده و سپس برش سرشانه جلو و پشت را رسم میکنیم.
من خطوط اضافه را هم پاک کردم. نتیجه الگو پس از رسم برش سرشانه مانند تصویر زیر میشود. (دقت کنید خط صاف ۱ به ۵ پاک شده است و خط وسط پشت ما از کمر به بالا شیب دارد)
۲) پس از طراحی برش مورد نظر، گام دوم طراحی یقه خواهد بود.
ابتدا ۲ سانت دکمه خور به جلوی لباس اضافه کردم، سپس همانطور که قبلا آموزش دادم، یقه گرد را رسم کردم.
من برای یقه گرد بسته، یک سانت روی سرشانه عقب رفته و ۲ سانت هم از خط جلو پایین آمدم. در پشت هم به همان ترتیب یک سانت روی سرشانه خالی کردم و ۰.۵ سانت هم از خط وسط پشت پایین آمدم . در ضمن چون یقه کاملا بسته است نیاز به گرفتن لقی نیست.
۳) تا اینجا الگوی مانتو آماده است و کافی است قطعات آن را از هم جدا کنیم و سپس روی پارچه قرار دهیم. ولی اگر بخواهید از کمر به پایین الگو را هم تغییراتی بدهید (مثلا مثل این مانتو بخواهید کمی گشادی داده و فون کنید) باید پس از جدا کردن قطعات از هم، این تغییرات را اعمال کنید.
همانطور که در تصویر زیر می بینید، من قطعات را جدا کرده ام، اضافی الگو در قسمت یقه را هم برش زده و دور ریخته ام و سپس در قسمت برش های پهلو و پشت، حدود ۲ سانت به الگو اضافه کرده و این نقطه را در فاصله خط کمر تا انتهای ساسون به یک نقطه مناسب وصل کرده ام.
۴) درنهایت هم باید سجاف های یقه را رسم کرده و از روی الگو رولت کنیم.
سجاف یقه گرد را قبلا آموزش دادم و گفتم که بعدا توضیح میدهم که چطور آن را به سجاف خط جلو وصل کنیم.
همانطور که در تصویر زیر می بینید، سجاف یقه گرد در جلو و پشت رسم شده (خطوط آبی)، خطی هم به موازات خط جلو و به فاصله ۴ الی ۵ سانت از آن کشیده ایم (خط سبز)، حالا این دو خط را با یک هلال زیبا به هم وصل میکنیم تا تیزی اتصال آنها را از بین ببریم ( خط بنفش)
به این ترتیب مرحله الگوسازی هم به پایان می رسد و الگوی ما مانند تصویر زیر آماده می شود. قسمت هاشور خورده سجاف است که باید از روی الگو رولت شود (یعنی مجددا رسم شود که میتوانید از کاغذ کپی و رولت استفاده کنید یا کاغذ پوستی روی الگو گذاشته و قسمت هاشورخورده را روی کاغذ پوستی کشیده و دور آن را ببرید)
نقاط ۲۸، X و Y نیز حتما باید روی الگو مشخص شوند تا هنگام برش روی پارچه نیز علامت زده شوند.
این ۴ مرحله برای الگوسازی هر مدلی باید انجام شود. یعنی مدل شما هرچقدر هم که سخت باشه، اول الگوی پایه را می کشید، بعد با توجه به مدل، برش ها و پنس ها و حتی چین ها را طراحی میکنید، سپس یقه را طراحی میکنید و در آخر بعد از جدا کردن قطعات از هم، اگر تغییری باقی مانده می دهید. رسم سجاف هم که فراموش نشود.
خب در مرحله بعد میریم برای برش. خیالتون راحت عکس هاشو گرفتم و ان شاالله چند روز دیگه پستش را میذارم 🙂
من واقعا بدقول نیستم ولی جدا مشغله ام خیلی زیاده مخصوصا الان که در مرحله ای هستم که شاید مهمترین قسمت زندگی هر دختر باشه بخاطر همین خیلی همه چیز پیچیده شده 🙂
ان شاالله به برکت یک صلوات برای سلامتی اقامون، همه دخترها و پسرها خوشبخت و عاقبت بخیر بشوند.
اللهم صل علی محمد و آل محمد و عجل فرجهم
برای مشاهده آموزش های بعدی و قبلی از دکمه های زیر استفاده کنید.
اگر می خواهید تسلط بیشتری بر روی آموزش های خیاطی دوره نازکدوزمون پیدا کنید، می توانید از فیلم های آموزشی ما در بخش “حرفه ای شو” استفاده کنید. برای ورود به این بخش روی دکمه زیر کلیک کنید.
دوستای خوبم خوشحال میشم در پیج های اینستاگرام هنربازار با آیدی honarbazaar@ و پیج آموزش خیاطی خودم با آیدی reihan_sewing@ همراه من باشید تا هم از آموزشهای جدید مطلع شوید و هم کلی چیز جدید از هم یاد بگیریم (فیلم های داخل پیج می تونه مکمل آموزشهای سایت باشه).
سلام خانم هنرمند و مهربون
یه سوال : من با الگوی مانتو یه مانتو دوختم ولی اونجور که دلم میخواست حلقه و آستینش بنظرم شیک نبود , چون میخوام مانتو شلوار کتی اداری برای خودم بدوزم دلم شیکتر از اینو میخواست , بنظرتون متد گرلاوین رو امتحان کنم یا الگوی بالاتنه مولر رو بجای الگوی مانتو بکشم؟
عزیزم برای مانتوی کتی آستین دو تکه رسم میشه
الگوی مانتو و الگوی بالاتنه یکیه! دوتا نیست که! اگر خوب نشده رسم الگوتونو چک کنید که کجا بد کشیدید
گرلاوین اصلا انگشت کوچکه مولرم نیست 🙂
سلام استاد نازنین , منظور از الگوی مانتو یه الگوی ساده مانتو بود که جایی دیده بودم و رسم کردم که راضی کننده نبود , الان در حال کشیدن الگوی اصولی مولر هستم . بازم ممنون
سلام استاد و هنرمند نازنین
من اصلا اهل تعریف و تمجید نیستم ولی دلم میخواد یه چیزی رو با تمام وجود بگم که چند ماهی هست که تو سایتا و پیجای مختلف مباحث خیاطی رو دنبال میکنم ولی سایت شما واقعا بهترینه
آموزشهاتون بسیار راحت و بینظیره
از خداوند بزرگ اول سلامتی دوم سلامتی و سوم موفقیت و عاقبت به خیری تون رو آرزومندم
شاد و سلامت و پیروز باشید
شما لطف دارید.
سلام خسته نباشید
ببخشید من تازه خیاطی رو شروع کردم اگه امکان داره میشه بهم ساسون رو توضیح بدید
ممنونم
سلام عزیزم. ساسون وسیله ایه برای تنگ کردن یک قسمت. معمولا حالت چشمی شکل داره و مستقیم از روی الگو منتقل میشه روی پارچه و بعد روی لباس دوخته میشه تا مثلا کمر تنگتر بشه
سلام خانم باحوصله و مهربون و هنرمند
خیلی خوشحالم که سایتتون رو پیدا کردم , من مدتهاست که اینستای خیاطیتون یعنی ریحان رو دنبال می کنم ولی آموزش اولیه مولر رو میخواستم که اینجا عالی توضیح دادین
خدا نگهدارتون باشه و سلامت و شاد باشید.
ممنون عزیزم. از اینکه هم سایت هم اینستا مارو دنبال میکنید افتخار میکنیم.
سلام و عرض ادب
اول از همه تشکر میکنم بابت آموزش های بسیار عالی شما و خداقوت بهتون میگم و از خدا بهترین ها رو براتون میخوام
سوال من در مورد اندازه هایی هست که باهاش الگو رو میکشیم
شما در اموزش های اولیه الگو از اندازه های محاسبه شده توسط فورمول استفاده کردید و در نهایت اومدید با اندازه های شخص مقایسه کردید و الگو رو اصلاح کردید
ولی در اینجا از اول اومدید اندازه ها رو مقایسه کردید و یه اندازه رو انتخاب کردید و الگو رو کشیدید
من الان گیج شدم و نمیدونم چیکار کنم
اگه به شیوه دوم عمل کنیم مثلا اگه شخصی خمیدگی پشت داشته باشه و بلندی بالاتنه پشت شخص موقع اندازه گیری روی بدن بیشتر از انداره محاسبه شده فورمول باشه
طبق توضیح شما ما باید اندازه خود شخص رو بذاریم
در اینطورت دیگه نیازی به اصلاح ایراد اندامی هم نیست
ممنون میشم راهنماییم کنید
سلام عزیزم. احتمالا شما اینطوری برداشت کردید وگرنه در هر دو مورد من یه روش رو گفتم
اندازه هایی که ما برای رسم استفاده میکنیم اندازه های گرفته شده روی بدن شخص هست به غیر از تیره پشت و مواردی که فقط فرمول داره و نمیشه رو بدن اندازه گرفت.
حالا مقایسه اندازه ها با فرمول برای اینه که ایراد اندامی های شدید پیدا بشن، مثالی که شما زدید درسته اگه اختلاف زیاد نباشه در حین رسم خودبخود ایراد رفع میشه ولی اگه اختلاف شدید باشه موقع رسم به مشکل برخورد میکنید.