برش سرشانه در خیاطی
آموزش دوازدهم از سری آموزش های دوره نازکدوزی با متد مولر
امتحان چیز خیلی بدیه موافقید؟ حالا امتحان تو ماه رمضان خیلی بدتره نه؟ نه آدم میفهمه ماه رمضان چجوری آمد و رفت بدون اینکه وقت کنه دو صفحه قرآن بخونه نه ضعف و بیحالی میذاره آدم درس بخونه!!! ولی هرچی بود تموم شد. بالاخره آخرین امتحان دوران تحصیلمو دادم و قول دادم که دیگه در همین سطح با دنیای علم و دانش خداحافظی کنم و بچسبم به عشقم یعنی خیاطی 🙂
فکر کنم با این آه و ناله ای که کردم متوجه شدید که دلیل وقفه ای که توی آموزش ها افتاد چی بوده! یه غولی به اسم امتحان 🙂 که خداروشکر با دعای خیر شما عزیزان بالاخره دیروز به خوبی و خوشی تموم شد و طبق قولی که داده بودم امروز آموزش بعدی رو آماده کردم که خدمت شما خوبان تقدیم کنم.
راستی عیدتون مبارک. عید فطر از اون عیداست که خیلی به آدم میچسبه مگه نه 🙂
خب اگه یادتون باشه در پست قبلی با هم برش عصایی یا فینانگو را یاد گرفتیم. امروز میخوام اول برش سرشانه رو آموزش بدم و بعد تا یادم نرفته یکی دوتا نکته درباره دکمه خور لباس و راستای الگو بگم. پس با من همراه باشید :
برش سرشانه :
برش سرشانه هم یکی دیگر از برش های معروف در خیاطی است که در بسیاری از لباس ها، مانتوها و مخصوصا پالتوها میشه دیدش. دوخت این برش نسبت به برش عصایی کمی راحتتره به همین دلیل در پالتوها که ضخامت پارچه زیاده بیشتر دیده میشه.
این برش، قسمت جلوی لباس را به دو تکه تقسیم میکنه و در بسیاری از مانتوها مثل نمونه زیر، خیاط با بکار بردن دو طرح پارچه، نمای زیباتری به لباس میدهد.
رسم این برش خیلی سادست و نکته آنچنانی نداره. فقط مراحل زیر را دنبال کنید.
۱) ابتدا روی الگوتون با هر متدی که رسم شده فرقی نداره (الگوهای من در تصاویر زیر متد مولر هست)، نقطه وسط سرشانه جلو و پشت را پیدا کرده و علامت بزنید (دایره های آبی)
دقت کنید در الگوی پشت باید اول همانطور که آموزش دادم، پنس حلقه آستین را حذف کنید سپس طول خط ۱۷ به P را اندازه گرفته و وسط خط را مشخص کنید.
در الگوی جلو همانطور که میدانید سرشانه از دو خط ۳۱-۳۴ و ۲۵-۳۳ تشکیل شده. پس دو خط را اندازه گرفته و باهم جمع کنید سپس نصف آن را از نقطه ۲۵ جلو آمده و علامت بزنید.
۲) حالا نقاط وسط سرشانه را به سر ساسون های پشت و جلو وصل کنید. (خطوط سبز تصویر زیر)
سپس بخشی که با رنگ سبز پر کرده ام را برش بزنید به طوری که فقط اتصال کمی در نقطه ۲۸ باقی بماند.
۳) خب بخش برش خورده را چرخانده تا نقطه ۳۳ روی نقطه ۳۴ قرار بگیرد. به همین سادگی برش سرشانه جلو و پشت تکمیل شد.
۴) حالا قطعات الگو را مانند تصویر زیر از هم جدا کنید. فراموش نکنید نقطه ۲۸ را روی هر دو قطعه الگوی جلو علامت بزنید.
این را هم به خاطر داشته باشید که در بسیاری از برش ها، نقطه ۲۸ در تکه B تیز خواهد بود. همانطور که در آموزش برش عصایی گفتم این تیزی را خیلی ملایم گرد کنید. فقط دقت کنید مقدار زیادی از الگو را در این گرد کردن به باد ندهید 🙂
خب این چهار تکه الگوی شما آماده برای قرار گرفتن روی پارچه است.
حالا به این دو نکته هم توجه کنید:
دکمه خور لباس:
البته به لطف یک سری طراحان عزیز، دکمه خور از مانتوهای خانم های ایرانی حذف شده و دیگه نمیشه اسم این رداهارو مانتو گذاشت. ولی حالا برای اون دسته از خانم های عزیزی که مثل من دوست دارند مانتوشون دکمه داشته باشه توضیح میدم که چه تغییری باید در الگوشون بدهند.
باتوجه به جنس پارچه و سایز دکمه، شما باید یک نوار عرضی به قسمت جلوی لباس (یعنی خط عمودی که از نقطه ۳۲ میگذرد) اضافه کنید. پس به اندازه لازم از نقطه ۳۲ و پایین لباس جلو آمده و خطی موازی خط جلو رسم کنید. در تصویر زیر این نوار را با رنگ زرد نشان داده ام.
خب همانطور که گفتم عرض این نوار با توجه به جنس پارچه و سایز دکمه، از ۱ تا ۳ سانت می تواند در نظر گرفته شود.
هرچه پارچه ضخیمتر باشد باید دکمه خور عرض بیشتری داشته باشد.
مثلا بلوزهای نخی و حریر که ضخامت پارچه خیلی کمه و لباس لایی کاری نمیشه و دکمه لباس هم مثل دکمه بلوزهای مردانه ریزه، عرض دکمه خور باید حدود ۱ الی ۱.۵ سانت در نظر گرفته شود.
در مانتوها و لباس هایی که لایی کاری میشه و ضخامت پارچه معمولی است، دکمه خور حدود ۲ سانت مناسب است. سایز دکمه هم معمولا در این لباس ها متوسط است.
در پالتو ها و لباس های ضخیم، بسته به ضخامت پارچه بهتر است دکمه خور ۲.۵ تا ۳ سانت باشد.
نکته نهایی اینکه عرض دکمه خور شما باید برابر یا بزرگتر از قطر دکمه بزرگتر باشد.
راستای پارچه :
راستای پارچه، در واقع راستای ترکی پارچه است. پارچه در راستا کش نمی آید ولی در عرض کش می آید. پس طول الگوها باید در جهت راستا قرار بگیرند و خطوط کمر و باسن باید در عرض پارچه باشند که پارچه قابلیت ارتجاعی دارد.
فلش های آبی که در شکل بالا می بینید، جهت راستای الگو هستند و باید در راستای پارچه (یعنی موازی ترکی پارچه) قرار بگیرند. این فلش ها بر خط کمر عمودند و نوک فلش بالای الگو را نشان میدهد.
معمولا در الگوهایی که مثل الگوی ما، قطعات بزرگ هستند تشخیص راستای الگو حتی بدون وجود فلش ها هم راحت است. ولی در مدل هایی که برش ها بیشتر می شوند و الگو به قطعات کوچکتر تقسیم می شود، حتما حتما قبل از جدا کردن قطعات الگو از هم باید روی هر قطعه راستا به وسیله یک فلش مشخص شود. تمام فلش ها در سرتاسر الگو باید موازی همین ۴ فلش شکل بالا باشند.
دلیل تاکید بر قرار گرفت صحیح الگو در جهت راستا این است که اگر رعایت نشود، هنگام دوخت با ایجاد کیس در برش ها یا در حالت شدید، پیچش لباس مواجه خواهید شد.
همه دوستانی که تاحدودی با برش و دوخت آشنایی دارند الان میتونن دست به دوخت بشوند و این الگوها رو حتی با پارچه بیخودی یا پاترون امتحان کنند. ولی دوستانی که با آموزش های ما پیش میایند این قول رو بهشون میدم که ان شاالله به قید حیات، در مرداد یک مانتو برش بزنم و تصاویر مرحله به مرحله برش و دوخت را همراه با تمام نکات و نصب آستین براتون بذارم.
مرسی که با من همراهید و از پیام های پر انرژیتون واقعا ممنونم
اگر آموزش برای شما مفید بود لطفا برای شادی دل آقا امام زمان عج سه صلوات هدیه بفرمایید.
شاد باشید 🙂
برای مشاهده آموزش های بعدی و قبلی از دکمه های زیر استفاده کنید.
اگر می خواهید تسلط بیشتری بر روی آموزش های خیاطی دوره نازکدوزمون پیدا کنید، می توانید از فیلم های آموزشی ما در بخش “حرفه ای شو” استفاده کنید. برای ورود به این بخش روی دکمه زیر کلیک کنید.
پیشنهاد میکنم حتما پیج های اینستاگرام هنربازار با آیدی honarbazaar@ و پیج آموزش خیاطی خودم با آیدی reihan_sewing@ را دنبال کنید تا هم از آموزشهای جدید مطلع شوید و هم نکات ریز بیشتری که آنجا آموزش می دهم را ببینید و یاد بگیرید.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
الگوی آستین کودک در متد مولر
الگوی کودک در متد مولر
اندازه گیری اندام کودک در متد مولر
دامن پایه به روش مولر
یقه دیپلمات به روش مولر و متریک
رفع نواقص اندامی ۲ (شکم بزرگ)
74 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سلام خسته نباشید
برای دکمه خور لباس وقتی دو سانت به لباس اضافه شود کل لباس دو سانت گشاد میشه برای رفع این مشکل لطفا راهنمایی می فرمایید؟
سلام عزیزم. برخلاف آموزشهای خیلی از اساتید، دکمه خور لباس هرمقداری داده شود، لباس به اندازه دوبرابر آن باید روی هم بیاید، یعنی اگر دوسانت دکمه خور می دهید، وسط جلوی لباس باید ۴ سانت روی هم بیاید ولی شخصا به تجربه به این نتیجه رسیده ام که اگر لباس به اندازه ۱.۵ برابر دکمه خور روی هم بیاید ایستایی لباس بهتر می شود یعنی در این مثال به جای ۴ سانت، ۳ سانت روی هم بیاید و ۱ سانت اضافی صرف آزادی لباس می شود که ایستایی لباس را در مولر بهتر میکند. پس مقدار رویهمگرد را باید با توجه به این نکته درنظر بگیرید.
عزیز چرا من تصاویرو نمیتوم ببینم. اصلا تصویر الگو نیست تو صفحه
سلام عزیزم. مشکلی پیش اومده داریم رفعش میکنیم
سلام عزیزم حالتون خوبه؟
من قد بالاتنه جلو۴۲ بالاتنه پشت ۳۸
برای دوخت پیراهن برش سرشانه دادم و الگو رو از خط کمر برش زدم الان برشهارو بهم دوختم نمیدونم چرا پایین برشها تو یه سطح نیس بالا پایین هستن، و توی تن قسمت پشت یکم بالاتره البته هنوز دامن رو بهش وصل نکردم
علتش چیه و تو اینجور مواقع باید قبل برش خط کمر قد پشت وجلو رو یک اندازه علامت بزنیم؟؟
سلام عزیزم. یا قد بالاتنه پشت را اشتباه اندازه گرفتید و یا پشتتون کمی برجستگی داره که لباسو بالا میکشه.
خیر خط کمر همونیه که در رسم الگو کشیدید.
سلام و خداقوت
در مورد برش سرشانه یک سوال داشتم؛
اگه بخوام از قسمت کمر به پایین مانتو رو از محل هایی که برش سرشانه خورده ، فون کنم، تا چه حد دستم بازه؟
مثلا شما مانتوی خاله خانوم رو کمی فون کردید ، من میخوام میزان فونش بیشتر باشه .اگه هم پشت و هم جلوی الگو، برش سرشانه داشته باشم، در هر برش
بیشترین میزانی که میتونم اضافه کنم چقدره؟
بستگی به الگوتون داره. هرچقدر که زاویه خیلی شدیدی در قسمت کمر ایجاد نشده چون اونجوری برشهاتون بد می ایسته. اگر خیلی میخواید فونش زیاد باشه بهتره از کمر برش داشته باشید.
سلام ممنون از اموزش خوبتون
من همیشه ی سوال داشتم
وقتی ما مثلا دو سانت جای دکمه خور می ذاریم
فاصله سینه دو سانت بیشتر میشه و در برش عصایی جای برش محل خودش قرار نمی گیره
برای این مشکل چه باید کرد
لطفا اموزش رفع ایراد اندامی سینه بزرگ و افراد چار شانه و باسن صاف رو هم بذارید
سلام عزیزم. دوسانت دکمه خور ربطی اصلا به جای سینه نداره، برشها از نقطه ۲۸ که دقیقا محل سر سینه را نشان می دهد عبور میکنند و دکمه خور فقط فضای اضافه برای قرارگیری دکمه را مشخص میکند.
خوب این دو سانت روی لباس اضافه میشه و فاصله بین دو سینه در واقع دو سانت بیشتر میشه دیگه
اینطور نیس؟
اون دوسانت از دوطرف روی هم میاد تا دکمه قرار بگیره روش
سلام
به هر طرف ۲ سانت اضافه میشه، در نتیجه در کل ۴ سانت اضافه میشه، ولی ۲ سانت روی هم میره، پس ۲ سانت (۴-۲=۲) اضافه میمونه.
خب نه دیگه، وقتی ۲ سانت دکمه خور میذارید ۴ سانت باید روی هم بیاد (برخلاف چیزی که خیلی از اساتید میگن)، ولی من به تجربه دستم اومده که آزادی مربوط به بزرگی سینه جلو رو خیلی زیاد نمیدیم و به جای ۴ سانت ۳ سانت روی هم میاریم و اون یک سانت صرف آزادی میشه.