برش سرشانه در خیاطی
آموزش دوازدهم از سری آموزش های دوره نازکدوزی با متد مولر
امتحان چیز خیلی بدیه موافقید؟ حالا امتحان تو ماه رمضان خیلی بدتره نه؟ نه آدم میفهمه ماه رمضان چجوری آمد و رفت بدون اینکه وقت کنه دو صفحه قرآن بخونه نه ضعف و بیحالی میذاره آدم درس بخونه!!! ولی هرچی بود تموم شد. بالاخره آخرین امتحان دوران تحصیلمو دادم و قول دادم که دیگه در همین سطح با دنیای علم و دانش خداحافظی کنم و بچسبم به عشقم یعنی خیاطی 🙂
فکر کنم با این آه و ناله ای که کردم متوجه شدید که دلیل وقفه ای که توی آموزش ها افتاد چی بوده! یه غولی به اسم امتحان 🙂 که خداروشکر با دعای خیر شما عزیزان بالاخره دیروز به خوبی و خوشی تموم شد و طبق قولی که داده بودم امروز آموزش بعدی رو آماده کردم که خدمت شما خوبان تقدیم کنم.
راستی عیدتون مبارک. عید فطر از اون عیداست که خیلی به آدم میچسبه مگه نه 🙂
خب اگه یادتون باشه در پست قبلی با هم برش عصایی یا فینانگو را یاد گرفتیم. امروز میخوام اول برش سرشانه رو آموزش بدم و بعد تا یادم نرفته یکی دوتا نکته درباره دکمه خور لباس و راستای الگو بگم. پس با من همراه باشید :
برش سرشانه :
برش سرشانه هم یکی دیگر از برش های معروف در خیاطی است که در بسیاری از لباس ها، مانتوها و مخصوصا پالتوها میشه دیدش. دوخت این برش نسبت به برش عصایی کمی راحتتره به همین دلیل در پالتوها که ضخامت پارچه زیاده بیشتر دیده میشه.
این برش، قسمت جلوی لباس را به دو تکه تقسیم میکنه و در بسیاری از مانتوها مثل نمونه زیر، خیاط با بکار بردن دو طرح پارچه، نمای زیباتری به لباس میدهد.
رسم این برش خیلی سادست و نکته آنچنانی نداره. فقط مراحل زیر را دنبال کنید.
۱) ابتدا روی الگوتون با هر متدی که رسم شده فرقی نداره (الگوهای من در تصاویر زیر متد مولر هست)، نقطه وسط سرشانه جلو و پشت را پیدا کرده و علامت بزنید (دایره های آبی)
دقت کنید در الگوی پشت باید اول همانطور که آموزش دادم، پنس حلقه آستین را حذف کنید سپس طول خط ۱۷ به P را اندازه گرفته و وسط خط را مشخص کنید.
در الگوی جلو همانطور که میدانید سرشانه از دو خط ۳۱-۳۴ و ۲۵-۳۳ تشکیل شده. پس دو خط را اندازه گرفته و باهم جمع کنید سپس نصف آن را از نقطه ۲۵ جلو آمده و علامت بزنید.
۲) حالا نقاط وسط سرشانه را به سر ساسون های پشت و جلو وصل کنید. (خطوط سبز تصویر زیر)
سپس بخشی که با رنگ سبز پر کرده ام را برش بزنید به طوری که فقط اتصال کمی در نقطه ۲۸ باقی بماند.
۳) خب بخش برش خورده را چرخانده تا نقطه ۳۳ روی نقطه ۳۴ قرار بگیرد. به همین سادگی برش سرشانه جلو و پشت تکمیل شد.
۴) حالا قطعات الگو را مانند تصویر زیر از هم جدا کنید. فراموش نکنید نقطه ۲۸ را روی هر دو قطعه الگوی جلو علامت بزنید.
این را هم به خاطر داشته باشید که در بسیاری از برش ها، نقطه ۲۸ در تکه B تیز خواهد بود. همانطور که در آموزش برش عصایی گفتم این تیزی را خیلی ملایم گرد کنید. فقط دقت کنید مقدار زیادی از الگو را در این گرد کردن به باد ندهید 🙂
خب این چهار تکه الگوی شما آماده برای قرار گرفتن روی پارچه است.
حالا به این دو نکته هم توجه کنید:
دکمه خور لباس:
البته به لطف یک سری طراحان عزیز، دکمه خور از مانتوهای خانم های ایرانی حذف شده و دیگه نمیشه اسم این رداهارو مانتو گذاشت. ولی حالا برای اون دسته از خانم های عزیزی که مثل من دوست دارند مانتوشون دکمه داشته باشه توضیح میدم که چه تغییری باید در الگوشون بدهند.
باتوجه به جنس پارچه و سایز دکمه، شما باید یک نوار عرضی به قسمت جلوی لباس (یعنی خط عمودی که از نقطه ۳۲ میگذرد) اضافه کنید. پس به اندازه لازم از نقطه ۳۲ و پایین لباس جلو آمده و خطی موازی خط جلو رسم کنید. در تصویر زیر این نوار را با رنگ زرد نشان داده ام.
خب همانطور که گفتم عرض این نوار با توجه به جنس پارچه و سایز دکمه، از ۱ تا ۳ سانت می تواند در نظر گرفته شود.
هرچه پارچه ضخیمتر باشد باید دکمه خور عرض بیشتری داشته باشد.
مثلا بلوزهای نخی و حریر که ضخامت پارچه خیلی کمه و لباس لایی کاری نمیشه و دکمه لباس هم مثل دکمه بلوزهای مردانه ریزه، عرض دکمه خور باید حدود ۱ الی ۱.۵ سانت در نظر گرفته شود.
در مانتوها و لباس هایی که لایی کاری میشه و ضخامت پارچه معمولی است، دکمه خور حدود ۲ سانت مناسب است. سایز دکمه هم معمولا در این لباس ها متوسط است.
در پالتو ها و لباس های ضخیم، بسته به ضخامت پارچه بهتر است دکمه خور ۲.۵ تا ۳ سانت باشد.
نکته نهایی اینکه عرض دکمه خور شما باید برابر یا بزرگتر از قطر دکمه بزرگتر باشد.
راستای پارچه :
راستای پارچه، در واقع راستای ترکی پارچه است. پارچه در راستا کش نمی آید ولی در عرض کش می آید. پس طول الگوها باید در جهت راستا قرار بگیرند و خطوط کمر و باسن باید در عرض پارچه باشند که پارچه قابلیت ارتجاعی دارد.
فلش های آبی که در شکل بالا می بینید، جهت راستای الگو هستند و باید در راستای پارچه (یعنی موازی ترکی پارچه) قرار بگیرند. این فلش ها بر خط کمر عمودند و نوک فلش بالای الگو را نشان میدهد.
معمولا در الگوهایی که مثل الگوی ما، قطعات بزرگ هستند تشخیص راستای الگو حتی بدون وجود فلش ها هم راحت است. ولی در مدل هایی که برش ها بیشتر می شوند و الگو به قطعات کوچکتر تقسیم می شود، حتما حتما قبل از جدا کردن قطعات الگو از هم باید روی هر قطعه راستا به وسیله یک فلش مشخص شود. تمام فلش ها در سرتاسر الگو باید موازی همین ۴ فلش شکل بالا باشند.
دلیل تاکید بر قرار گرفت صحیح الگو در جهت راستا این است که اگر رعایت نشود، هنگام دوخت با ایجاد کیس در برش ها یا در حالت شدید، پیچش لباس مواجه خواهید شد.
همه دوستانی که تاحدودی با برش و دوخت آشنایی دارند الان میتونن دست به دوخت بشوند و این الگوها رو حتی با پارچه بیخودی یا پاترون امتحان کنند. ولی دوستانی که با آموزش های ما پیش میایند این قول رو بهشون میدم که ان شاالله به قید حیات، در مرداد یک مانتو برش بزنم و تصاویر مرحله به مرحله برش و دوخت را همراه با تمام نکات و نصب آستین براتون بذارم.
مرسی که با من همراهید و از پیام های پر انرژیتون واقعا ممنونم
اگر آموزش برای شما مفید بود لطفا برای شادی دل آقا امام زمان عج سه صلوات هدیه بفرمایید.
شاد باشید 🙂
برای مشاهده آموزش های بعدی و قبلی از دکمه های زیر استفاده کنید.
اگر می خواهید تسلط بیشتری بر روی آموزش های خیاطی دوره نازکدوزمون پیدا کنید، می توانید از فیلم های آموزشی ما در بخش “حرفه ای شو” استفاده کنید. برای ورود به این بخش روی دکمه زیر کلیک کنید.
پیشنهاد میکنم حتما پیج های اینستاگرام هنربازار با آیدی honarbazaar@ و پیج آموزش خیاطی خودم با آیدی reihan_sewing@ را دنبال کنید تا هم از آموزشهای جدید مطلع شوید و هم نکات ریز بیشتری که آنجا آموزش می دهم را ببینید و یاد بگیرید.
سلام عزیزم حالتون خوبه؟
ببخشید من میخواستم بدونم چجوری الگوهامو فری سایز کنم که چند سایز بتونن استفاده کنن. مثل مزون هایی که لباس میفروشن به صورت آنلاین و شخصی دوزی نمیکنن
میشه راهنمایی کنین.
عزیزم فری سایز بودن لباس در درجه اول به مدل لباس بستگی داره و هر مدلی رو نمیشه فری سایز دوخت
در ضمن فری سایز هم نهایت به سه الی چهار سایز میخوره نه همه سایزا
سلام،میشه برش از سرشانه را فقط در الگوی پشت اعمال کرد اونم بخاطر ایراد اندامی باسن بزرگ و جلوی لباس بدون برش باشه؟
بله میشه ولی خیلی زیبا نیست. بهتره خودتون یه برش طراحی کنید
سلام،ببخشید الگوی آستین رو بعد از اینکه برش سرشانه دادیمبکشیم یا اگه قبلشم بکشیم مشکلی نداره؟من الگوی آستینمو کشیدم حالا الان که پنس حلقه رو به سرشانه انتقال دادم باید الگوی آستینو دوباره بکشم؟اندازه ها فرق میکنه؟
توضیح دادم که اگر قبل بستن پنس حلقه اندازه های لازم برای رسم آستینو میگیرید باید ۱.۵ سانت عرض پنسو ازشون کم کنید. آموزشو با دقت بخونید.