موتیف مربعی شماره ۱
بعد از اینکه ساده ترین نوع موتیف مربعی را توضیح دادیم و کمی دستمان در قلاب بافی راه افتاد، نوبت این است که یک مقدار به موتیفمان رنگ و لعاب بدهیم تا زیباتر شود. موتیفی که امروز آموزشش را برایتان آماده کرده ام جزو آموزش های ساده محسوب می شود ولی از موتیف قبلی پیشرفته تر است چون قول داده بودم که قدم به قدم باهم پیش برویم تا روزی که سخت ترین موتیف ها را باهم ببافیم.خب برویم سر آموزش موتیف مربعی شماره ۱
آموزش های ابتدایی مورد نیاز
مراحل بافت
۱) برای شروع نیاز به ۴ زنجیره داریم که توسط یک بافت نامرئی، زنجیره اول به زنجیره چهارم متصل شده و یک حلقه زنجیره تشکیل می شود. این عمل را می توانید در تصویر زیر مشاهده کنید.
نکته: شما می توانید در مرحله ۱، بجای ساخت حلقه زنجیره، از حلقه جادویی استفاده کنید و پس از زدن یک حلقه جادویی مراحل بعد را بدون تغییر دنبال کنید.
توجه داشته باشید که زنجیره هایی که در شروع بافت می زنیم معمولا در الگوها به عنوان یک رج یا دور محسوب نمی شوند.
دور اول:
۲) در تصویر زیر می توانید حلقه تشکیل شده در مرحله قبل را ببینید.
حالا برای شروع دور اول باید ۳ زنجیره ببافید. همانطور که در آموزش بافت پایه بلند گفتیم، ما در شروع هر رج به این زنجیره ها نیاز داریم و لازم به ذکر است که خود این زنجیره ها به عنوان یک پایه بلند شمرده می شوند.
۳) حالا به دور حلقه زنجیره، ۲ پایه بلند ببافید.
۴) سپس ۲ زنجیره بافته و ۳ پایه بلند دیگر به دور حلقه ببافید.
۵) مرحله ۴ را دو بار دیگر تکرار کنید. سپس ۲ زنجیره دیگر هم ببافید.
۶) حالا با یک بافت نامرئی، انتهای کار را به سومین زنجیره ای که در مرحله ۲ بافته بودید متصل کنید.
دور اول موتیف شما در این مرحله تمام شد. می توانید رنگ نخ خود را عوض کنید یا با همین رنگ ادامه دهید. همانطور که در تصویر زیر می بینید، ۴ حفره در دور اول ایجاد شده است. این ۴ سوراخ درواقع ۴ گوشه مربع شما را تشکیل می دهند.
دور دوم:
۷) برای شروع دور دوم، مجددا ۳ زنجیره ببافید.
۸) برای ساخت گوشه های جدید در دور دوم، ۱ زنجیره دیگر ببافید سپس در حفره ی دور قبل که سمت چپ محل فعلی شما قرار دارد، ۳ پایه بلند ببافید. (همانطور که در آموزش نقشه خوانی گفتم در بافتهای چرخشی باید خلاف عقربه های ساعت یعنی به سمت چپ دور بزنیم).
۹) حالا ۲ زنجیره ببافید و مجددا ۳ پایه بلند دیگر را در همان حفره بزنید. گوشه مربع شما شکل گرفت.
۱۰) عینا مراحل ۸ و ۹ را در ۳ حفره دیگر تکرار کنید.
فقط در حفره آخر، وقتی خواستید مرحله ۹ را تکرار کنید، بجای ۳ پایه بلند، ۲ پایه بلند بزنید زیرا پایه بلند سوم در حقیقت همان ۳ زنجیره ای است که در مرحله ۷ بافتید.
نکته : دقت کنید که ما برای فاصله انداختن بین گوشه ها از یک زنجیره (ایجاد حفره یک زنجیره ای) و در خود گوشه ها از ۲ زنجیره (ایجاد حفره دو زنجیره ای) استفاده کردیم، این تعداد در الگوهای مختلف متفاوت است ولی همیشه یک عدد باهم اختلاف دارند، مثلا بعضی بافنده ها فاصله بین گوشه ها را ۲ زنجیره و خود گوشه ها را ۳ زنجیره می زنند.
در تصویر زیر حفره های یک زنجیره ای و حفره های دو زنجیره ای نشان داده شده اند، در تمام دورها ما با این حفره ها سروکار داریم.
۱۱) حالا آخرین پایه بلند را با یک بافت نامرئی به سومین زنجیره از مرحله ۷ متصل کنید. دور دوم موتیف شما به پایان رسید.
دور سوم:
۱۲) اگر می خواهید موتیفتان بزرگتر باشد پس دورهای بیشتری ببافید.
برای دور سوم هم مشابه دور دوم، ابتدا ۳ زنجیره ببافید (که یک پایه بلند محسوب می شوند) ، سپس در حفره سمت چپ (که از نوع حفره یک زنجیره ای است) ۲ پایه بلند ببافید.
۱۳) حالا ۱ زنجیره ببافید، ۳ پایه بلند در حفره دو زنجیره ای بزنید سپس ۲ زنجیره بافته و مجددا ۳ پایه بلند دیگر در همان حفره بزنید.
مجددا ۱ زنجیره بافته و سپس ۳ پایه بلند در حفره یک زنجیره ای ببافید.
این مرحله را آنقدر تکرار کنید که دورتادور موتیف را ببافید و به ابتدای دور برسید. آنگاه با یک بافت نامرئی، زنجیره آخر را به سومین زنجیره از مرحله ۱۲ وصل کنید.
دورهای بعدی:
۱۴) اگر تا این مرحله را با موفقیت انجام داده باشید حتما متوجه شده اید که برای دورهای بعدی باید چطور پیش بروید. (البته این موتیف معمولا در همین سایز ۳ دور بافته می شود).
کاملا مشخص است که در حفره های یک زنجیره ای باید فقط ۳ پایه بلند بزنیم و در حفره های دو زنجیره ای باید ” ۳ پایه بلند، ۲ زنجیره، ۳ پایه بلند” بزنیم.
نکته دیگری هم که باید درباره هر دور اشاره کنم این است که دورهای زوج مشابه دور ۲ و دورهای فرد مشابه دور ۳ شروع و خاتمه می یابند.
از این بافت برای کوسن، پتو یا روتختی های بزرگ هم استفاده می شود به این ترتیب که با توجه به سایز پتوی مورد نظر، بافت را به همین ترتیب تا بیشتر از ۲۰ الی ۵۰ دور ادامه می دهند. مانند کوسن تصویر زیر. و یا از اتصال موتیف های کوچک رنگارنگ با بافت نامرئی و یا با نخ و سوزن، روتختی های بزرگ درست می کنند. مانند روتختی تصویر زیر.
موتیف مربعی شماره ۱:
این بافت معمولا در هر دور رنگ نخ را تغییر می دهند تا زیباتر جلوه کند.
از این موتیف ها در سایزهای مختلف برای تهیه کیف های موتیفی، جوراب روفرشی، لباس نوزاد، کیف جامدادی و … استفاده می شود.
آموزش موتیف مربعی شماره ۱ به پایان رسید.
“به پایان آمد این دفتر…”
درود و سلام خدمت شما..توضیحاتتون عالی و کامل بود،،بخصوص همراه با تصویر و نوشته روی عکسه..همیشه شاداب و تندرست باشید و دست و چشمتان پر از سلامتی و خیر و برکت الهی برای خودتون و عزیزانتون و بینندگان💖💖💖
ممنون عزیزم از لطفت
خیلی خوب و کامل بود تشکر
سلام استاد عزیزم خوش سخن.مرسی از آموزش های خوب و توضیحات بسیار ساده و شیوا..دست مریزاد همیشه سلامت و شاد باشید..لطفاً بافت هدبند هم برای ما مبتدی ها آموزش بدین..سپاس از بزرگواریتون.
سلام عزیزم. ممنون. ان شاالله
سلام عزیزم عالی توضیح دادین. اما چرا برای من اولین ردیف یه کم کج میشه. حالت چرخش داره. بقیه رج ها اینطوری نیست
ردیف اول هنوز شکل نگرفته کار شاید برای همین انعطافش زیاده مهم اینه کار وقتی تموم میشه قشنگ مربع باشه