آموزش اصول چهلتکه بدوندوخت
آموزش اصول چهلتکه بدوندوخت:سلام به همه عزیزان دل هنربازار، همانطور که قول داده بودیم امروز استارت آموزش چهل تکه بدون دوخت را می زنیم و از آموزش اصول اولیه این هنر زیبا شروع می کنیم تا بتوانیم گام به گام به سمت کارهای مشکل تر و حرفه ای تر پیش برویم.
در آموزش امروز می خواهیم وسایل مورد نیاز را خدمتتان معرفی کنیم و سپس مراحل کار را به صورت گام به گام روی چند نمونه مدل ساده توضیح دهیم.
ازکجا شروع کنیم؟
پیشنهاد می کنیم از یک طرح ساده برای شروع استفاده کنید تا دستتان راه بیفتد سپس به سراغ طرح های مشکلتر برویم.
چهار طرح ساده قلب، پروانه، کاپ کیک و فنجان ،را ببینید. در مراحل بعدی ساخت جعبه و نصب کار روی جعبه و روکش کردن آن با پارچه را توضیح خواهیم داد و بعد از آن نوبت به کارهای پیشرفته ۳D خواهد رسید.
پس با ما همراه باشید در آموزش اصول چهلتکه بدوندوخت .
شروع آموزش اصول چهلتکه بدوندوخت :
گام اول : تهیه وسایل مورد نیاز
برای این هنر زیبا وسایل زیادی نیاز نیست و شاید خیلی از این وسایل را در خانه داشته باشید.
۱) فوم فشرده یا یونولیت با ضخامت ۲ تا ۲.۵ سانتی متر.
اولین و مهمترین ابزار هنر چهل تکه بدون دوخت، یک قطعه فوم فشرده است که می توانید از فروشگاههایی که لوازم مبل می فروشند،تهیه کنید.
جایگزین فوم؟
در صورتی که نتوانستید فوم تهیه کنید می توانید از یونولیت هم استفاده کنید ولی فوم ها به دلیل انعطاف پذیری بیشتر و جنس متراکم تر بسیار مناسبتر از یونولیت هستند. یونولیت به راحتی می شکند و ممکن است تمام زحماتتان را خراب کند.
نمایی از فوم فشرده در ضخامت های مختلف را در تصویر زیر می توانید ببینید.
۲) پارچه در طرح ها و رنگ های مورد نیاز
یکی از خوبی های این هنر این است که برای آن نیازی به تهیه پارچه نیست و شما می توانید از خورده پارچه های موجود در منزل که شاید به درد هیچ کار دیگری هم نخورند استفاده کنید. زیرا قطعات کار بسیار کوچک هستند و کوچکترین پارچه ها هم به کار می آیند.
۳) چسب چوب
۴) بشکاف، قیچی، تیغ کاتر
۵) قلمو
۶) کاغذ، کاغذ کاربن
۷) سوزن ته گرد، مداد
گام دوم : تهیه الگو
در این مرحله باید الگوی کارتان را روی کاغذ سفید بکشید و یا پرینت بگیرید.
گام سوم: نصب فوم روی سطح مورد نظر
در مرحله سوم باید فوم را روی سطح کارتان بچسبانید. سطح کار شما می تواند یک جعبه مقوایی باشد یا در یک قوطی، برای ساخت تابلو هم سطح کارتان می تواند یک مقوای ضخیم یا یک نئوپان نازک باشد.
روش نصب فوم:
در تصویر زیر مشاهده میکنید که ابتدا با قلمو سطح کار را چسب چوب میزنیم و سپس فوم را روی آن می چسبانیم. برای بریدن اضافی فوم باید کار را برگردانده به طوری که فوم روی سطح صافی مثل میز قرار گیرد و سپس با کاتر اضافی فوم را از دور کار برش می زنیم. سپس چند ساعتی زمان دهید تا چسب کاملا خشک شود.
گام چهارم : رسم حاشیه کار
اکثر کارهای چهل تکه بدون دوخت، با حاشیه ای که نمای قاب مانند به آن می دهد زیباتر می شوند. برای رسم قابی شبیه جعبه تصویر زیر، از چهار لبه فوم به فاصله ۲.۵ سانت (البته این اندازه دلخواه است)، خطوط مستقیمی با خط کش رسم کنید سپس محل تقاطع این خطوط را به گوشه های فوم وصل کنید.
گام پنجم : انتقال الگو روی فوم
حالا باید طرح مورد نظر را در وسط کادری که رسم کردیم منتقل کنیم. برای این کار الگو را روی فوم قرار داده و زیر آن یک برگ کاربن قرار دهید و آنها را با چسب یا سوزن روی سطح فوم ثابت نگه دارید. سپس با مداد به آرامی روی خطوط طرح بکشید تا الگویتان به روی فوم منتقل شود.
گام ششم : برش فوم
پس از برداشتنن الگو از روی فوم، طرح شما آماده برش است. با یک تیغ کاتر تیز و یا چاقوی لیزری که به راحتی فوم را برش بزند، تمام خطوط طرح و کادر را برش بزنید. دقت کنید عمق برش ها باید ۱ تا ۱.۵ سانت باشد به طوری که از سمت دیگر فوم بیرون نزند.
گام هفتم : برش پارچه
خب حالا الگوی کاغذی را برش بزنید تا تمام قطعات آن از هم جدا شود. سپس هر تکه را روی پارچه مورد نظر خود قرار دهید و با سوزن ثابت کنید و بعد دورتا دور پارچه را به فاصله ۱ سانتی متر ببرید. دقت کنید که ۱ سانت زاپاس کافی است و بیشتر از آن بعدا ایجاد زحمت اضافه تر می کند.
گام هشتم : چسب زدن
برای نصب هر قطعه پارچه روی فوم باید ابتدا با قلمو روی سطح آن قسمت را چسب چوب بزنید. دقت کنید چسب را باید روی سطح فوم بزنید نه پشت پارچه. همچنین قطعات را باید به ترتیب چسب زده و پارچه را بچسبانید و نباید یک دفعه تمام سطح فوم را چسب بزنید.
گام نهم : نصب قطعات پارچه
پس از چسب زدن هر قطعه، پارچه مخصوص آن را که برش زده بودید روی آن قرار دهید و سپس با لبه پشتی بشکاف، ۱ سانت زاپاس پارچه ها را داخل شکاف فوم فرو کنید تا دیگر دیده نشود. به همین ترتیب تمام قطعات تصویر را ابتدا چسب زده و سپس پارچه را روی آن نصب کنید.
همانطور که گفتیم اگر زاپاس پارچه را بلند بگیریم تمام آن داخل شکاف فوم مخفی نخواهد شد و مقداری از آن مانند تصویر زیر بیرون می ماند.
چه کنیم؟
در این صورت باید اضافی پارچه که بیرون مانده را مجددا با قیچی کوتاه کنید و دوباره با پشت بشکاف لبه ها را داخل شکاف فرو کنید. (در تصویر زیر نمونه کار روی یونولیت را هم می توانید ببینید)
گام دهم : روکش کردن زمینه تصویر
پس از اینکه تمام تصویر اصلی کار را با پارچه روکش کردید، نوبت به روکش زمینه تصویر می رسد.
برش پارچه:
برای این منظور ابتدا باید پارچه زمینه را به اندازه کل کار برش بزنید، یعنی اگر کار شما یک قاب عکس مربعی به ضلع ۲۰ سانت است، از پارچه زمینه هم مربعی به ضلع ۲۰ سانت برش بزنید
رسم الگو:
سپس الگوی کار را روی آن قرار دهید و دور آن را خط بکشید و سپس به فاصله ۱ سانت از خطوط رسم شده داخل الگو را خالی کنید (مثلا در تصویر زیر الگوی کاپ کیک را روی پارچه زمینه قرار داده ایم و دور آن را کشیده و داخل آن را به فاصله ۱ سانت برش زده ایم).
چسباندن:
سپس سطح زمینه را چسب بزنید و پارچه آماده شده زمینه را در محل خود قرار دهید و بعد لبه های پارچه زمینه را مانند مرحله قبل، دور تا دور تصویر و در قسمت حاشیه، با پشت بشکاف داخل شکاف ها فرو کنید.
تمیزکاری:
در نهایت هم اضافی پارچه در قسمت حاشیه را کوتاه کرده و مجددا با پشت بشکاف پارچه را در شکاف پنهان کنید.
گام یازدهم : روکش کردن حاشیه کار
تنها قسمت باقیمانده از کار که روکش نشده فقط حاشیه تصویرمان است.
اندازه پارچه:
برای روکش آن باید یک مستطیل به طول محیط کارمان بعلاوه ۲ سانت (مثلا برای قاب مربعی به ضلع ۲۰، طول مستطیل باید ۴*۲۰+۲ یعنی ۸۲ سانت باشد)، و عرض مستطیل نیز حدودا ۶ سانت (این عرض حدودی برای قاب عکس است، وگرنه برای جعبه باید ارتفاع در جعبه را نیز درنظر بگیریم که در آموزش های بعدی توضیح خواهیم داد) برش بزنیم.
روش کار:
سپس دور تا دور لبه قاب را چسب می زنیم و مانند تصویر زیر پارچه مستطیلی را به آن می چسبانیم به طوری که ۳.۵ سانت از پارچه در بالای قسمت چسبانده شده آویزان بماند (به تصویر دقت کنید).
حالا پارچه را در گوشه ها برش بزنید و سپس سطح حاشیه را چسب زده و پارچه را روی آن می چسبانیم و اضافی پارچه را در خطوط برش خورده فوم فرو می کنیم.
اضافی پارچه را هم به همین ترتیب در پشت کار بچسبانید.
اتمام کار:
بعد از اجرای این ۱۱ گام، کار شما تمام می شود و تابلوی زیبای شما آماده نصب روی دیوار است. ما در این آموزش از چند طرح ساده استفاده کردیم تا اصول کار واضحتر باشد، قطعا در طرح های پرکارتر می توانید چهل تکه های زیباتری خلق کنید.
و اگر دوستانی را می شناسید که به آموزش اصول چهلتکه بدوندوخت علاقه دارند این آموزش را به آنها معرفی کنید.
“به پایان آمد این دفتر …”
سلام به شما هنرمند عزیز
ممنون از آموزش های خوبتون،توی آموزش بالا گفتین روکش کردن جعبه رو بعدن آموزش میدین من همه جای سایت رو دیدم نبود،اگر نیست لطفا از این هنرتون هم مارو بهره مند کنید اگر هم من پیدا نکردم لطفا لینکشو همینجا بزارین
بازم تشکر میکنم از این همه آموزش های بی دریغتون
سلام عزیزم.ممنون از لطف شما
روکش کردن جعبه دقیقا مثل قسمتهایی است که توضیح دادیم .مثل کادو کردن یک جعبه.