دوخت دستگیره زیبا برای آشپزخانه
حتما شما هم موقع کار توی آشپزخانه و برداشتن ظروف داغ از داخل فر نیاز به دستگیره پیدا کرده اید. امروز میخوایم با هم دوخت دستگیره آشپزخانه را با ترکیب تکه پارچه هامون یاد بگیریم که به زیبایی آشپزخانه مون هم کمک کنه، مخصوصا برای آشپزخانه نوعروسای عزیز.
ابتدا وسایلی که لازم داریم:
۱- یه مقدار پارچه که میتونه از دوختای قبلیمون اضافه اومده باشه مثل این پارچه های من:
۲- یک لایه هم پشم شیشه برای قرار دادن به عنوان عایق بین پارچه ها نیاز داریم. برای هر دستگیره مربعی به ابعاد حدودا ۲۰*۲۵ سانتی متر.
۳- برای هر دستگیره به ۴ طرح پارچه به ابعاد زیر نیاز است:
حدود ۴۵ سانت از پارچه اول برای نوارهای دور، لبه جیب دستگیره و حلقه آویز
مستطیل هایی به ابعاد ۲۰*۲۵ از پارچه های دوم وسوم برای قطعه رویی و زیری دستگیره
یک مستطیل هم به ابعاد حدود ۴۰*۲۵ از پارچه چهارم برای رو و زیر قسمت جیب
۴- یک حلقه پرسی برای قسمت آویز که البته به جای آن میتوانید از بندینک هم استفاده کنید.
الگوی دستگیره آشپزخانه به شکل مربع:
۱) ابتدا الگو را مطابق تصویر رسم کنید ویا آن را در اندازه اصلی پرینت بگیرید (روی تصویر کلیک کنید تا آن را در اندازه اصلی ببینید. یکی از اندازه ها روی الگو داده شده تا بعد از پرینت بتوانید مطمئن شوید):
البته میتوانید اندازه ها را به سلیقه خودتون تغییر بدید. از الگو دوبار پرینت بگیرید و هرقطعه را از محل فلش ها به قطعه مشابه بچسبانید. مانند تصویر.
خب بریم سراغ برش و دوخت:
۲) حالا الگوها را روی پارچه ها بیندازید و با سوزن ثابت کنید. از الگوی قطعه رویی باید دوعدد برش بزنید که ما از دو طرح پارچه استفاده کرده ایم. از قطعه جیب هم دوعدد نیاز است که از یک طرح پارچه استفاده کرده ایم (میتوانیم پارچه را دولا کرده و الگوی جیب را روی آن قرار دهیم و برش بزنیم).
۳) از یک طرح پارچه دیگر هم نوارهایی به عرض ۶.۵ سانت برای کارکردن دور دستگیره و جیب باید برش بزنیم که حدود یک متر نوار کافی خواهد بود. اگر بار اول است که نوار اریب درست میکنید میتوانید آموزش زیر را ببینید و یا میتوانید نوار اریب آماده خریداری کرده و استفاده کنید.
۴) از پشم شیشه هم از هر الگو یک عدد برش میزنیم.
توجه: هنگام برش در تمام مراحل ۲ تا ۴ باید ۱سانت زاپاس برای دوخت درنظر بگیرید.
۵) حالا قطعات پشم شیشه برش زده را بین قطعات پارچمون قرار میدیم و هر سه لایه را با سوزن به هم محکم میکنیم.
۶) در این مرحله با دوخت هایی به شکل خطوط مستقیم و موازی سه لایه را در هر دو قطعه اصلی و جیب به هم میدوزیم.
همانطور که در تصویر می بینید من طول کوک های چرخ خیاطی را زیاد کردم و برای موازی دوختن خطوط از هر خط به عنوان شابلونی برای خط بعدی استفاده کرده ام. اگر این کار براتون سخت بود میتونید با خط کش و گچ خطوط را رسم کرده وبعد روی آنها را بدوزید. فاصله خطوط را من حدود ۱.۲ سانت گرفته ام.
دوخت چین روی دستگیره:
۷) از نوارهایی که درست کرده ایم طولی حدود ۳۵ سانت (عرض ۶.۵ سانت) برش زده، از عرض تا کرده و با اتو کاملا پرس میکنیم.
۸) حالا با درجه درشت چرخ لبه بالایی (لبه باز) نوار را دوخت میکنیم.
۹) حالا نوار را از طول تا کنید تا وسطش رو پیدا کنید سپس وسط نوار را به وسط لبه هلالی جیب با سوزن ثابت کنید.(وسط لبه هلال جیب را هم میتوانید با تا کردن آن مانند نوار پیدا کنید).
۱۰) برای چیندار کردن نوار کافی است به ترتیب از هرطرف نخ کوک ها را گرفته و بکشید (مثل کشیدن نخ نوار پرده).
۱۱) سپس با دست چین ها را مرتب میکنیم و با سوزن به لبه هلال جیب متصل میکنیم. این کار به وضوح در تصویر زیر قابل مشاهده است:
۱۲) درنهایت به فاصله ۱سانت (که برای زاپاس دوخت قرار داده بودیم) نوار چیندار را به لبه هلال جیب میدوزم.
آماده سازی نواراریب:
۱۳) برای اتوکاری نوارهایی که به عرض ۶.۵ سانت بریده بودیم باید یک چهارم عرض نوار را از یک سمت آن تا زده و با اتو پرس کنید و سپس یک چهارم دیگر از عرض نوار را از سمت دیگر آن تا زده و با اتو پرس نمایید.مطابق تصویر زیر:
حال مجددا نوار را از وسط تا کنید و با اتو پرس کنید.
از این نوار اریب ها دو قطعه به طولهای ۲۲ سانت و ۸۷ سانت نیاز داریم.
۱۴) نوار ۲۲ سانتی را برداشته، تای یک سمت آن را باز میکنیم و لبه آن را به لبه هلال جیب مماس کرده و با سوزن نوار را در جای خود ثابت میکنیم. دقت کنید که این کار را باید در سمت پشت جیب انجام دهید(یعنی سمتی که نوار چین دار نیست).
سپس با چرخ از روی خط تای نوار دوخت بخیه ریز میزنیم.
۱۵) حال نوار را به سمت دیگر جیب برگردانده و بر روی لبه بالایی هلال جیب تا میزنیم تا ریش ریش های پارچه ها را بپوشاند. سپس به آرامی به فاصله چند میلیمتر از لبه نوار را با چرخ میدوزیم. دقت کنید که پس از تا زدن نوار اریب باید دوختهای نوار چیندار زیر نوار اریب پنهان شود و دیده نشود.
۱۶) حالا دو قطعه اصلی و جیب را روی هم قرار داده و لبه آنها را با سوزن به هم ثابت میکنیم.
دوخت بندینک بالای دستگیره :
۱۷) خب حالا قبل از دوخت نوار اریب دور دستگیره باید بندینک آویز آن را آماده کنیم.
برای دوخت آویز به مستطیلی به ابعاد ۹*۱۰ سانت از پارچه و مربعی به ضلع ۷.۵ سانت از لایی چسب نیاز داریم. لایی را در وسط مستطیل قرار میدهیم وبا اتو به پشت پارچه می چسبانیم.
سپس پارچه را از وسط ضلع ۱۰سانتی به پشت تا می زنیم و با سوزن ثابت میکنیم.
به فاصله نیم سانت، لبه بالایی و کناری را دوخته و فقط یک سمت را برای برگرداندن آویز باز میگذاریم. گوشه تیز زاپاس پارچه را به صورت اریب قیچی میکنیم تا بعد از برگرداندن، لبه کار قشنگ نوک تیز شود. همچنین اگر درز زاپاس را باز کرده و اتو بزنیم کار درنهایت تمیزتر خواهد شد.تصویر زیر را ببینید.
حال از سمت باز آویز را برگردانده و به کمک یک شیء نوک تیز با یک فشار ملایم گوشه های کار را کاملا بیرون کشیده تا آویز ظاهر مستطیل شکل بگیرد. سپس محل مناسب حلقه فلزی را با مداد علامت میزنیم، سوراخ میکنیم و حلقه را نصب میکنیم.
۱۸) در قسمت پشت دستگیره، وسط لبه بالایی قطعه اصلی را مشخص کرده، وسط لبه باز آویز را نیز مشخص میکنیم و روی هم قرار میدهیم و با سوزن محکم میکنیم.
مرحله نهایی:
۱۹) دور تا دور کار را تمیز کرده، نخهای اضافی و اضافات نوار اریب دوسر جیب را اگر وجود داشت میبریم.
در سمت روی دستگیره (سمتی که جیب قرار دارد)، یک تای نوار اریب را باز کرده و دورتادور دستگیره قرار می دهیم (از لبه پایینی دستگیره شروع و به همانجا ختم میکنیم) و با سوزن ثابتش میکنیم.
۲۰) برای تمیز شدن کار در ابتدا و انتهای نوار اریب، مطابق تصویر زیر، یک سر نوار را به اندازه ۰.۵ سانت به سمت خودش تا زده و سر دیگر نوار را ۰.۵ سانت روی سمت دیگر نوار می آوریم و سوزن میزنیم. در این مرحله تعداد سوزن ها کمی زیاد میشود ولی نگران نباشید پایه چرخ به راحتی از روی آنها عبور میکند.
حالا دورتادور دستگیره را از روی خط تای نوار اریب با چرخ دوخت میکنیم.
۲۱) در این مرحله نوار اریب را تا زده و به سمت پشت دستگیره می آوریم و با سوزن ثابت میکنیم.
حالا دستگیره را به سمت روی کار برگردانده (سمتی که جیب دارد) و به فاصله چند میلیمتر از لبه دوخته شده نوار اریب با چرخ دوخت میکنیم. به این ترتیب قسمت زیری نوار که باز بود و در مرحله قبل سوزن زده بودیم دوخته میشود درحالی که دوخت روی کار ما نیز تمیزتر خواهد بود.(اگر از همان سمت پشت کار که سوزن زدیم بدوزیم خط دوخت ما در روی دستگیره خیلی زیبا و تمیز نخواهد شد.)
مبارکه، دوخت دستگیره شما تموم شد و می تونید توی آشپزخونه تون ازش استفاده کنید. مبارکه
اگر سوالی بود من با کمال میل در خدمتم.
اگر این آموزش برای شما مفید بود لطفا سه صلوات برای سلامتی و شادی دل آقا امام زمان عج هدیه بفرمایید. ممنون
“به پایان آمد این دفتر…”
سلام من خیاطی مبتدی بلدم حرفه ای نیستم به نظرتون میتونم برای خودم بدوزم؟
بله عزیزم از آموزشهای ما افراد مبتدی هم استفاده می کنند و دوختهای خوبی هم ارائه کرده اند.
با سلام و احترام فراوان
در بدو امر بخاطر آموزش فوق العاده خوبتون کمال تشکر را دارم.
سوالی ک برای بنده پیش اومده اینه که در نمگیر ظرف پشم شیشه بکار میره؟ خیس شدن پشم شیشه بد نمیشه؟(مدلهای بازاری چکار میکنن؟ چون برای فروش میخام)
و دوم اینکه بنظرتون دستگیره با پشم شیشه نازک نیست؟زود پف کار نمیخابه؟ راهکاری داره که فروش تضمینی تر و بهتر باشه
عزیزم پشم شیشه نمدی بهترین مورده ولی از ابر هم بعضیا استفاده میکنن که کار ارزانتر هم بشه. ابر در دستگیره خوب نیست چون حرارتو عبور میده و دست میسوزه