آموزش یقه های مسطح در خیاطی
آموزش سیزدهم از سری آموزش های دوره نازکدوزی با متد مولر
سلام دوستان خوبم در سرتاسر ایران عزیزم. راستش خودمم باورم نمیشد که راه انداختن هنربازار باعث بشه که این همه دوستان مهربون و فوق العاده از شهرهای مختلف پیدا کنم. دیروز یکی از همین دوستای گلم از حرم آقا امام رضا برام عکس فرستادن و گفتن که به یادم بودن و برام دعا کردن. باورتون نمیشه چقدر خوشحال شدم. الحق که مردم ایران بهترینن تو دنیا لنگه ندارن 🙂
اگر یادتون باشه داشتیم باهم آموزش برش و دوخت را دنبال می کردیم و قرار بود صفر تا صد الگوی مانتوی خاله خانم را توضیح بدم. داشتم مرحله دوم که الگوسازی مانتو بود را آماده میکردم که دیدم هنوز نکات یقه گرد را توضیح ندادم. برای همین تصمیم گرفتم قبل آن یک پست مفصل درباره یقه های مسطح مثل یقه گرد، هفت، خشتی و دلبری بگذارم و بعد برویم سراغ الگوسازی مانتومون.
خب فرض کنید من الگوی پایه مولر یا هر متد دیگه ای را کشیده ام (یقه های مسطح در همه متدها یکسان است)، برای جلو برش سرشانه و برای پشت فقط ساسون را رسم کرده ام.
با فرض اینکه لباسم جلو باز است، روی همگرد را هم در خط جلو رسم کرده ام (خط قرمز) ولی دقت کنید اگر لباس شما جلو بسته است نباید روی همگرد را بکشید.
پس الگوی اولیه ما به شکل زیر خواهد بود.
خب حالا میخواهیم روی این الگوی پایه که آماده کرده ایم یقه ها را طراحی کنیم. راستی برش ها به هرشکلی که دوست داشتید می تونند باشند. من برش سرشانه کشیدم شما میتوانید برش عصایی یا پنس کونفورماسیون رسم کنید. هیچکدام روی یقه تاثیری ندارند.
۱) یقه گرد :
طراحی یقه : برای طراحی یقه گرد استاندارد، به صورت شکل سمت چپ عمل کنید. (اینکه میگویم استاندارد به این معنی است که تمام اعدادی که ذکر میکنم میتواند براساس مدل شما تغییر کنند)
از گوشه گردن (نقطه ۳۱) به اندازه ۱ تا ۲ سانت روی سرشانه به سمت راست آمده و علامت بزنید.
از گودی گردن (نقطه ۳۲) نیز ۳ تا ۸ سانت متناسب با مدلتان روی خط جلو پایین آمده و علامت می گذاریم.
حالا این دو نقطه را با هلالی زیبا به هم وصل می کنیم (خط بنفش). دقت کنید هلالی که رسم می کنید باید در نقطه تلاقی با خط جلو، بر آن عمود باشد.
لقی یقه : برای اینکه یقه به خوبی روی بدن بخوابد، از نقطه ۲۸ پنسی به وسط یقه جایی که بیشترین انحنا را دارد رسم می کنیم (پنس سبز رنگ). عرض پنس ۰.۵ الی ۰.۷۵ می باشد.
حالا کافی است یقه رسم شده را بریده (خط بنفش) و سپس پنس لقی را ببندید. پس از بستن پنس ممکن است کمی فرم یقه بهم بخورد که به راحتی می توانید آن را اصلاح کنید.
طراحی سجاف : برای طراحی سجاف یقه گرد، مانند تصویر سمت راست، پس از بستن پنس لقی، ۳ تا ۴ سانت از لبه یقه روی خط سرشانه جلو رفته و ۶ تا ۱۰ سانت هم از گودی یقه پایین می رویم و این دو نقطه را با هلالی متناسب با یقه به هم وصل می کنیم (نقطه چین نارنجی).
فاصله بین منحنی یقه و نقطه چین سجاف، که با هاشور نشان داده شده است را باید کپی کرده تا به عنوان الگوی سجاف استفاده کنیم.
توجه : در الگوهایی که در این پست می بینید صرفا قصد توضیح سجاف یقه را دارم ولی بعدا خواهید دید که سجاف یقه و سجاف خط جلو را می توانیم با هم ادغام کرده و در امتداد هم رسم کنیم. ولی اگر لباس جلو بسته باشد که سجاف به همین شکل رسم خواهد شد.
۲) یقه هفت :
طراحی یقه : برای یقه هفت نیز از گوشه گردن ۱ تا ۲ سانت به سمت راست رفته سپس بازی یقه را روی خط جلو (دقت کنید روی خط جلو نه روی خط روی همگرد) به اندازه ۱۰ تا ۱۲ سانت پایین می رویم.
حالا این دو نقطه را به هم وصل کرده و امتداد می دهیم تا خط روی همگرد را نیز قطع کند.
با توجه به مدلتان می توانید به خط یقه هفت کمی انحنا بدهید.
لقی یقه : مانند یقه گرد، برای یقه هفت نیز باید پنس لقی رسم شود. دقت کنید هرچه یقه بازتر باشد، پنس لقی بزرگتر می باشد. حتی برای یقه های خیلی باز می توانیم دو پنس لقی رسم کنیم. به طور تقریبی گفته می شود که به ازای هر ۶ سانت از خط یقه باید یک پنس لقی رسم شود.
طراحی سجاف : پس از بستن لقی، سجاف نیز مانند خط نقطه چین شکل سمت راست رسم می شود. البته می توانید قسمت زاویه دار را هلال رسم کنید.
۳) یقه خشتی یا چهارگوش:
طراحی یقه : یقه خشتی به دو صورت می تواند رسم شود که در شکل سمت چپ با دو رنگ بنفش و زرد مشاهده می کنید.
برای این یقه هم مانند یقه های مسطح قبلی بهتر است از گوشه گردن ۱ تا ۲ سانت روی سرشانه جلو آمده سپس از این نقطه خطی عمودی یا با کمی زاویه (مانند شکل که باعث زیباتر شدن یقه میشود) به سمت پایین رسم کنید.
حالا از نقطه ۳۲ هم ۶ تا ۱۰ سانت پایین می آییم و خطی عمود بر خط وسط جلو رسم می کنیم (خطوط بنفش) تا خط قبلی را قطع کند. به این صورت یک یقه چهارگوش خواهیم داشت.
برای طرح دوم (خطوط زرد) می توانید به میزان دلخواه روی خط جلو از طرح یقه پایین آمده و به نقطه تلاقی دو خط قبلی وصل کنید. به این شکل طرح یقه شما زیباتر خواهد شد ولی استفاده از هرکدام از این دو طرح بستگی به مدل شما دارد.
لقی یقه در خشتی نوع ۲: درصورتی که از طرح دوم استفاده کردید به دلیل کج شدن خط یقه نیاز به پنس لقی داریم. همانطور که در تصویر می بینید پنسی به اندازه ۰.۵ تا ۰.۷۵ در وسط خط کج یقه رسم کرده و سپس بعد از بستن پنس خط را مجدد رسم و اصلاح می کنیم.
طراحی سجاف : طراحی سجاف هم مانند یقه های قبلی مطابق تصویر سمت راست با فاصله از خط یقه رسم شده و کپی میشود.
لقی یقه در خشتی نوع ۱ : با اینکه یقه خشتی نوع اول خیلی طرفدار نداره ولی دیدم نمیشه لقی گیریش رو نگم. در واقع یاد تاپی افتادم که سال ها پیش وقتی این نکات رو نمی دونستم دوختم و یقه بیچاره آویزون شده بود و آخرش مجبور شدم با فنر ثابتش کنم 🙂
خلاصه برای اینکه شما هم به مشکل من نخورید دقت کنید که در یقه خشتی که خط پایین آن صاف است باید مانند تصاویر زیر لقی بگیریم.
یعنی اگر لباس جلو بسته است (شکل سمت چپ) از خط وسط جلو یک پنس ۰.۵ سانتی گرفته و به خط سینه وصل می کنیم. اگر هم لباس جلو باز است، پس از رسم روی همگرد، پنس لقی ۰.۵ سانتی را از خط روی هم گرد رسم می کنیم و تا خط سینه امتداد می دهیم (شکل سمت راست)
۴) یقه دلبری :
طراحی یقه و سجاف: یقه دلبری کاملا مشابه یقه خشتی نوع دوم رسم می شود فقط در انتها باید خطوط را مانند تصویر زیر انحنا دهید. سجاف نیز مانند یقه خشتی پس از بستن پنس لقی رسم می شود.
پنس لقی : در این مدل هم فراموش نکنید که یک پنس ۰.۵ تا ۰.۷۵ باید مانند تصویر زیر رسم شود.
طراحی پشت یقه :
خب تا اینجا درباره طراحی یقه های مسطح و سجافشون در جلوی لباس صحبت کردیم ولی نگفتیم که یقه پشت چه تغییراتی باید داشته باشه!
طریقه رسم یقه در پشت لباس برای همه یقه های مسطح یکسان است و به صورتی که در ادامه توضیح می دهم انجام می شود.
طراحی یقه: همانطور که در تصویر سمت چپ مشاهده می کنید از گوشه گردن (نقطه ۱۷) به اندازه ۱ تا ۲ سانت روی شیب شانه جلو آمده و علامت می زنیم. دقت کنید این مقدار باید برابر همان مقداری باشد که در الگوی جلو رسم کرده اید.
از وسط پشت یقه (نقطه ۱) نیز به اندازه ۰.۵ تا ۱ سانت پایین می آییم و با هلالی زیبا این دو نقطه را به هم وصل می کنیم. خط بنفش خط یقه جدید می باشد.
طراحی سجاف : مطابق تصویر سمت راست، از خط یقه جدید، ۳ تا ۴ سانت روی شیب شانه علامت زده (این اندازه هم باید برابر اندازه ای باشد که در الگوی جلو رسم کرده اید)، و ۸ تا ۱۰ سانت هم روی خط وسط پشت و سپس این دو نقطه را با هلالی زیبا به هم وصل می کنیم. قسمت هاشور خورده سجاف پشت است که باید کپی شود.
توجه: دقت کنید هم خط یقه و هم خط سجاف باید به خط وسط پشت عمود باشند.
به این ترتیب آموزش یقه های مسطح به پایان رسید.
دوستان دقت کنید وقتی یقه جدید را رسم می کنید، از روی خط یقه جدید برش می زنید و بقیه الگو دور ریز می شود. سپس پنس لقی را رسم می کنید و بعد از بستن پنس مجدد خط یقه را اصلاح می کنید و در نهایت سجاف را رسم کرده و کپی می کنید.
ان شاالله در مرحله بعدی یقه گرد را روی الگوی مانتوی خاله خانم رسم می کنیم و الگوسازی آن را تکمیل می نماییم.
اگر آموزش برایتان مفید بود ۳ صلوات برای شادی دل آقامون، برای سلامتیشون و برای تعجیل در فرجشون عنایت فرمایید.
سپاسگزارم
شاد باشید 🙂
برای مشاهده آموزش های بعدی و قبلی از دکمه های زیر استفاده کنید.
اگر می خواهید تسلط بیشتری بر روی آموزش های خیاطی دوره نازکدوزمون پیدا کنید، می توانید از فیلم های آموزشی ما در بخش “حرفه ای شو” استفاده کنید. برای ورود به این بخش روی دکمه زیر کلیک کنید.
دوستای خوبم خوشحال میشم در پیج های اینستاگرام هنربازار با آیدی honarbazaar@ و پیج آموزش خیاطی خودم با آیدی reihan_sewing@ همراه من باشید تا هم از آموزشهای جدید مطلع شوید و هم کلی چیز جدید از هم یاد بگیریم (فیلم های داخل پیج می تونه مکمل آموزشهای سایت باشه).
سلام
خوبین
وای ک نمیدونین با پیدا کردن این مطالب خیاطی چقدر خوش حال شدم
خیلی اموزشتون کامل و واضحه
همیشه براتون دعا میکنم
یه سوالی داشتم
اینک میگید بعد از بستن پنس لقی خط رو اصلاح میکنیم، نمیفهمم یعنی چی
یعنی چجوری پنس رو ببندیم؟؟
سلام عزیزم. ممنون از لطفتون
عزیزم روش بستن همه پنسها یکسانه، شما آموزش انتقال پنس سرشانه به برش سرشانه رو ببینید تا بستن و انتقال پنسو یاد بگیرید.
درباره لقی ها هم همینطوره لقی رو میبندید و منتقل میکنید به پنس دیگه مثل سرشانه.
بعد از بستن لقی در قسمت یقه کمی پله پله می شود که باید اطلاح بشه و مجدد رسم بشه
سلام کامل و خوب بود جواب سوالاتم را با خوندن جواب سوالات بقیه گرفتم. ممنون که وقت گذاشتی و جواب همه رو دادی
ممنون از اینکه وقت گذاشتید و بجای پرسیدن سوال اول جواب کامنت هارو خوندید.
سلام
یه سوال داشتم تو یقه هایی که گفتین بعد رسم پنس لقی و بستن اون یقه خط یقه رو دوباره اصلاح میکنیم؟بعد الگوی سجاف رو کشیده و کپی میکنیم ؟وقتی میخوایم الگو رو رو پارچه برش بزنیم پنس رو که دیگه باز نمیکنیم؟
سلام عزیزم
بله
بله
خیر
سلام ،ممنون از مطالب مفید و خوبتون
علت باز بودن پایین مانتو به صورت هشتی چیست ؟
سلام عزیزم. اگر مانتو رو به صورت راسته بدوزید و پایینشو فون نکنید احتمال این مشکلی که گفتید بالا میره که برای حلش باید خط CF را دستکاری کنید