آموزش برش و دوخت نوار اریب

آموزش اول از سری آموزش های نکات دوخت : آموزش برش و دوخت نوار اریب
امروز میخواهیم درباره یک ابزار ساده ولی کاربردی برای زیباتر شدن دوخت هامون صحبت کنیم. اینکه چجوری به جای توزدن لبه های کار، اونارو با نواراریب های خوش نقشو نگار و متناسب با پارچه هامون زینت بدیم. ولی ۴ بحث اساسی اینه که برای درست کردن نوار اریب چقدر پارچه لازمه؟عرض نواراریب ها چجوری محاسبه میشه؟ چجوری برش زده میشه؟وچجوری به هم متصل میشه؟
ابتدا باید بگم که میشه نوار اریب آماده را از بازار تهیه کرد که البته مزایا و معایب خودشو داره. من توی مغازه های تهران چهار جنس نوار اریب دیدم. نوار اریب ساتن، توری (ژرسه)، کتان وچرمی که نوع ساتن و کتان تنوع رنگی بیشتری داره و در نوع کتان میتونید نواراریب های طرحدار هم پیدا کنید.
پس یکی از دلایلی که باعث میشه من نوار اریبو خودم تهیه کنم اینه که از پارچه ای استفاده کنم که به کارم بیاد. مثل نمونه های زیر که پارچه استفاده شده برای نوار اریب متناسب با پارچه اصلی انتخاب شده.
نکته مهم در ساخت نوار اریب این است که همانطور که از اسمش مشخصه باید از اریب پارچه بریده شود. دلیلش این است که اریب پارچه بیشتر از راستای اصلی پارچه کش می آید و زمانی که نواراریب را در زوایای گرد و منحنی ها استفاده میکنیم ظاهر بهتری پیدا خواهد کرد. ولی چنانچه فقط قصد دارید نواراریبتان را در لبه های صاف به کار ببرید می توانید از راستای اصلی پارچه برش بزنید.
وسایل مورد نیاز:
کاتر دوار، خط کش مدرج شیشه ای، صفحه برش، اتو، مداد یا گچ خیاطی و ابزار نوارساز. داشتن همه این ابزار الزامی نیست ما فقط قصد داریم همه ابزار موجود در بازار رو معرفی کنیم که کار را برای ما آسانتر و لذت بخشتر میکنن وگرنه میشه به جای کاتر از قیچی استفاده کرد یا نوار را با دست شکل داد و اتو کرد و نیازی به ابزار مخصوص نیست.
۱) محاسبه طول و عرض نواراریب و مقدار پارچه مورد نیاز:
طول نوار: برای محاسبه طول مورد نیاز باید دورتادور کارمون که میخواهیم نوار اریب بدوزیم را اندازه بگیریم و به علاوه ۱۰ تا ۱۲ سانتی متر میکنیم. مثلا برای نوار دوزی دور یک دستگیره مربع شکل به ضلع ۲۰سانت نیاز به حدودا ۹۲ سانتی متر (۱۲+۲۰*۴) نواراریب داریم. اضافه کردن ۱۰ تا ۱۲ سانت به دلیل زوایا و ابتدا و انتهای کار است.
عرض نوار: محاسبه عرض نوار کاملا به نظر خود شما بستگی دارد که میخواهید یک نوار عریض لبه کارتون داشته باشید یا یک نوار باریک. فقط کافیه هر عرضی که مدنظرتون هست رو در ۴ ضرب کنید تا عرض نوارهایی که باید برش بزنید بدست بیاید.
مقدار پارچه مورد نیاز: محاسبه میزان پارچه مورد نیاز البته روشهای متفاوتی دارد ولی یک راه بسیار ساده بدین صورت است : پس از اینکه شما طول نواراریب مورد نیازتان را محاسبه کردید (در مثال ما ۹۲سانت)، کافی است اول آن را در ۲ ضرب کنید (۱۸۴=۲*۹۲) سپس از عدد حاصل جذر بگیرید (۱۳.۵۶=۱۸۴√) و اگر عدد بدست آمده اعشار داشت به سمت عدد بزرگتر روند کنید (۱۴≈۱۳.۵۶). حالا برای اطمینان به دلیل عرضهای متفاوت نواراریبها عدد بدست آمده را با ۵ تا ۷ سانت جمع میکنیم.(۲۰=۶+۱۴) یعنی در مثالی که ما زدیم حدودا به یک مربع به ضلع ۲۰ سانتی متر پارچه نیاز داریم.
۲) برش:
برای برش نوارها من از نیم متر پارچه استفاده کردم . پارچه را روی صفحه برش پهن میکنیم به طوری که روی پارچه به سمت خودمان باشد زیرا بعد از تا زدن بتوانیم خطوط را پشت پارچه ترسیم کنیم.
گوشه پایینی مربع را گرفته و روی گوشه مقابل میگذاریم تا شبیه مثلث شود.
حالا گوشه پایینی مثلث را روی گوشه بالایی تا میکنیم.
مثلث حاصل را به شکل زیر در مقابلتون قرار بدید.
حالا از لبه تاشده سمت چپ به اندازه نصف عرض نوار اریبی که میخواهیم درست کنیم وارد میشویم و علامت میگذاریم. مثلا من برای یک نوار اریب ۵ سانتی ۲.۵ سانت از لبه تا وارد شده و اولین خط را میکشم.
ولی برای رسم بقیه خطوط به اندازه عرض نوار (مثلا ۵ سانت) علامت میگذاریم و خط میکشیم.
دقت کنید اعداد روی تصویر فرضی و برای درک بهتر است و شما باید عرض مناسب برای نوار اریب خود را درنظر بگیرید.
حالا با استفاده از خط کش و کاتر و یا با قیچی خطوط رسم شده را برش بزنید.
خب حالا چون طول نواری که ما احتیاج داریم عموما از طول هریک از قطعات بدست آمده بیشتر است پس باید نوارهای برش زده را به هم متصل کنیم.
۳) اتصال نوارها:
برای اتصال باید سرهای نوارها را به صورت مثلث برش بزنیم. خط کش را به گونه ای قرار میدهیم که زاویه نوک نوار ۴۵ درجه باشد و برش میزنیم.
چرا ۴۵ درجه؟ چون در این زاویه بیشترین حد کشش پارچه را داریم.
حالا دوتا نوار را که سرشان را مثلثی کرده اید به شکل زیر برروی هم قرار میدهید و با سوزن ثابت میکنید. روی نوارها باید به سمت هم باشد.
نکته مهم: همانطور که در تصویر می بینید به اندازه نیم تا یک سانت از نوک نوارها باید بیرون باشد (همان میزان زاپاس دوخت) تا بعد از چرخ کردن دو نوار کاملا در راستای هم قرار گیرند.
حالا دو لبه اضافی را قیچی میکنیم.
زاپاس را از دوطرف باز کرده و اتو میکنیم.
به همین ترتیب همه نوارها را می توانیم به هم متصل کنیم.
حالا اگه ابزار نوارساز را دارید میتوانید با هدایت پارچه درون آن و اتو کردن به راحتی نوار اریبتان را شکل بدهید.
اما در صورتی که این ابزار را ندارید هم اصلا مهم نیست. ابتدا نوار را از عرض تازده و اتو کنید تا فقط خط وسط نوار مشخص شود. سپس نوار را باز کرده و دوسمت آن را تازده و مماس با خط وسط قرار دهید و با اتو، پرس کنید. به همین راحتی.
نوار اریب شما آماده است و حالا باید بریم سراغ دوخت آن.
۴) دوخت نوار اریب :
در این بخش روش دوخت نواراریب به لبه های صاف یا با هلال کم را براتون توضیح میدهم تا با اصول اولیه دوخت نوار اریب آشنا بشید، ان شاالله در آموزش بعدی دوخت نواراریب به گوشه های زاویه دار را بهتون یاد خواهم داد.
ابتدا تای یک سمت نوار را باز کرده و لب به لب کار قرار می دهیم سپس با سوزن ثابت میکنیم. (نوار را در سمت روی کارمون باید قرار بدهیم)
حالا به سادگی از روی خط اتو چرخ میکنیم. (البته اگر به اندازه یکی دو میلیمتر خارج از خط اتو را چرخ کنید نتیجه بهتری بدست خواهد آمد، یعنی مثلا در تصویر زیر چند میلیمتر به سمت راست بروید وچرخ کنید)
در این مرحله نوار را تا زده و به پشت کار برمیگردانیم و سوزن ها را در مرز نوار و پارچه اصلی میزنیم. باز هم سوزن ها باید روی کار باشد.
حالا از همان روی کار شروع به چرخ میکنیم. اگر بخواهیم دوخت ما مخفی شود و روی نوار دیده نشود باید دقیقا مرز بین نوار و پارچه اصلی را بدوزیم. اگر هم برایمان مهم نباشد که دوخت دیده شود میتوان مثل تصویر زیر به فاصله چند میلیمتر روی نوار را بدوزیم.
به این ترتیب رو و پشت نوار دوخته خواهد شد.
نکته اضافه:
اگر دوست داشته باشید نوار اریب چند رنگ داشته باشید، پارچه هاتونو به عرض دلخواه به هم بدوزید، درزها را اتو کنید سپس با زاویه ۴۵ درجه نوارهایتان را با عرض دلخواه برش بزنید.
نکات درباره نوار اریب بازهم هست. در آموزش های آینده دوخت نوار در گوشه های زاویه دار را توضیح داده ایم. از لینک زیر می توانید آموزش دوخت نوار اریب به گوشه های قائمه را مشاهده کنید.
همچنین میتونید از طریق دکمه زیر به آموزشهای مربوط به “نکات دوختی در خیاطی” دست پیدا کنید.
مرسی که با ما همراه بودید.
اگر این آموزش برای شما مفید بود لطفا صلواتی برای سلامتی آقا امام زمان (عج) و تعجیل در فرجشون هدیه بفرمایید.
سوالی داشتید من در خدمتم.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
دوختتشک نوزاد برگی شکل
دوخت دامن شلواری لنگی
فیلم دوخت دامن شلواری
آموزش دوخت دامن شلواری
دوخت توربان
دمکنی گرد
42 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سلام
فکر کنم مشکلم برطرف شد
خیلی ممنونيم از صبر ومهارت و دقتتون
سلام.من به جای سجاف میخام نوار اریب بزنم به مانتوم.میشه بگید چطوری میشه دکمه بزنم بهش؟
سلام عزیزم. اینکه به جلوی مانتو سجاف ندید و فقط نواراریب بدوزید کار درستی نیست مگر در مانتوهای خاصی. استفاده از نوار به جای سجاف فقط در حلقه آستین سارافن ها توصیه میشه.
سلام
وقتی نوار اریب رو میدوزم مجبورم وقتی میارمش به روی کار خیلی بکشمش و خب زشت میشه
دلیلش چیه?
سوال دیگه اینکه نوار اریب رو در ابتدا به پشت کار میدوزیم بعد برگردونیم روی کار یا بالعکس?
ممنونم
یعنی چی بکشیدش؟ دقت کنید لبه کار نباید زیر نوار جمع بشه، اگر این اتفاق میفته باید کوتاهش کنید.
اول به روی کار میدوزید بعد برمیگردونید به پشت کار
سلام
دوخت نوار اریب در لبه های دایره ای روش خاصی داره ؟ منظورم دایره محدب هست ، مثلا یک دستگیره آشپزخونه دایره ای
سلام عزیزم. نه نکته خاصی نداره غیر از اینکه خود نوار حتما باید از اریب پارچه برش خورده باشه که چین نیفته هنگام دوخت
عذر میخوام یه سوال. مگر نه اینکه از طریق همون فرمول میفهمیم چه مقدار پارچه نیاز داریم؟ پس چرا در ادامه از نیم متر پارچه استفاده کردید؟ من هم طبق فرمول رفتم پارچه کم اومد
ببینید هیچ فرمولی مقدار دقیق دقیق رو نمیده. فقط حدود رو میده بهمون. چون وقتی ما اریب برش میزنیم اون قطعات خیلی کوچیکش قابل استفاده نیستن خیلی! یعنی وقتی نتیجه شد ۲۰ سانت پارچه، من باشم حتما کمی بیشتر میگیرم. مثلا همون نیم متر رو میگیرم. یعنی فرمول به من میگه لازم نیست یک متر پارچه بخری، نیم متر هم کارتو جواب میده.