آموزش انتقال پنس و انواع آن
آموزش نهم از سری آموزش های دوره نازکدوزی با متد مولر
سلام عزیزای هنربازار، خوبید؟ خوشید؟
امروز براتون یه آموزش خیلی خوب آماده کردم که برای ورود شما به مرحله الگوسازی و طراحی مدل های مختلف لازمه.
اول فکر می کردم که همه معنی انتقال پنس رو می دانند و حتی روش های مختلف آن را هم بلدند ولی از سوال های بیشماری که در این زمینه پرسیدید متوجه شدم که شاید مفهوم انتقال پنس خیلی هم خوب براتون جا نیفتاده و به همین دلیل گذاشتن همچین پستی خالی از لطف نیست.
اگر خاطرتون باشه، الگوی مولر و البته الگوی بیشتر متدها غیر از الگوهای رگالی یا بدون پنس، در نهایت وقتی رسم می شوند، دارای یک سری پنس و ساسون هستند، مثلا الگوی مولر مطابق شکل زیر، یک پنس سرشانه و یک ساسون زیر سینه در الگوی جلو، و یک پنس حلقه پشت و یک یا دو ساسون در ناحیه گودی کمر در الگوی پشت دارد.
اما موضوع این است که ما نمی خواهیم همیشه لباسمان دارای این پنس ها و ساسون ها باشد، بلکه مطابق با مدلی که طراحی کرده ایم ممکن است یک یا چندتا از این پنس ها و ساسون ها حذف شده و به جای آنها پنس ها یا برش های دیگری طراحی شده باشد. پس در چنین مواقعی نیاز پیدا می کنیم که با اصول حذف یا انتقال پنس ها آشنا باشیم تا بتوانیم الگوسازی مدل مورد نظرمان را به بهترین نحو انجام دهیم. در ضمن دقت داشته باشید که این اصول در همه متدها یکسان است و انتقال پنس ها در متدهای مختلف با هم تفاوتی ندارد.
در ادامه این آموزش قصد دارم ابتدا شما را با انواع انتقال پنس در الگوی جلوی لباس (یعنی پنس سرشانه و ساسون زیرسینه) آشنا کنم و در هر نوع انتقال پنس، یک سری اصول لازم را خدمتتان عرض کنم. البته انتقال پنس می تواند به بی نهایت شکل انجام شود و محدود به این ۳۶ نوعی که من نشان داده ام نمی شود، بلکه یک طراح می تواند با خلق انواع جدید انتقال پنس، مدلهای منحصربفردی را ارائه دهد.
همانطور که در شکل زیر مشاهده می کنید، ۱۲ نوع از انتقال پنس در الگوی جلو نشان داده شده است.
قبل از اینکه تک به تک شکل ها را بررسی کنم، یک نگاه کلی به ۱۲ الگو بیاندازید و بگویید نقطه مشترک آنها در چیست؟
جواب چی شد؟
مدیونید اگه قبل از خوندن ادامه آموزش روی سوالم فکر نکرده باشیدا !!!!
.
.
درسته، اولا همه الگوها تا خط کمر رسم شده اند و ثانیا یک سر همه پنس ها و ساسون ها در ناحیه سر سینه قرار دارد (یعنی نقطه ۲۸ در الگوی مولر).
اصل اول : اصل اول در انتقال پنس در الگوی جلو به پنس یا برش دیگر این است که پنس یا برش جدید هم از نوک سینه یا حوالی آن (نهایت ۲ سانت اطراف آن) عبور کند.
اصل دوم : وقتی الگو در خط کمر برش داشته باشد، انتقال ساسون زیر سینه بسیار راحتتر انجام خواهد شد. وقتی در خط کمر برش نداشته باشیم، باید از روشهای پیچیده تر برای انتقال ساسون زیر سینه استفاده کنیم که بعدا در یک پست مجزا آموزش خواهم داد.
نکته: در الگوی پایه متد مولر، در جلو ما پنس سرشانه داریم ولی در الگوی پایه برخی متدهای دیگر، پنس پهلو یا کونفورماسیون وجود دارد. من در ادامه مطابق متد مولر انتقال پنس سرشانه را توضیح می دهم ولی انواع انتقال پنس درباره هر نوع پنس دیگر هم قابل اجراست و اصول مشابه است.
۱) همانطور که در انتقال پنس نوع ۱ مشاهده می کنید، پنس سرشانه و ساسون زیر سینه هر دو بسته شده و به خطی که از نوک سینه به خط پهلو رسم شده است منتقل شده اند. در نهایت هم طول پنس از سمت سر سینه کمی کوتاه شده است تا تن خور بهتری داشته باشد.
۲) در شکل ۲ مجددا هر دو پنس و ساسون بسته شده و به پنسی که در خط پهلو رسم شده منتقل شده اند. این نوع پنس ( که در شکل ۱ و ۲ نشان داده شده اند) به پنس پهلو یا کونفورماسیون معروف است که کوتاهترین نوع پنس به شمار رفته و زمانی که ما می خواهیم پنس روی لباس خیلی دیده نشود از این انتقال پنس استفاده می کنیم.
برای اینکه بیشتر با انتقال پنس سرشانه به پنس کونفورماسیون آشنا شوید، می توانید آموزش زیر را مطالعه بفرمایید.
۳) در نوع سوم، پنس سرشانه بسته شده و به خطی که به حلقه آستین رسم شده است منتقل شده است و ساسون زیر سینه یا حذف شده یا پاک شده است.
اصل سوم: انتقال ساسون زیر سینه به پنسی که در نواحی بالاتر از سینه رسم می شود، با اینکه قابل اجراست ولی نتیجه خوبی نمی دهد.
۴) مانند حالت سوم، پنس سرشانه به خطی که به نوک سرشانه رسم شده است منتقل شده و ساسون زیر سینه حذف یا پاک شده است.
۵) در این حالت نیز پنس سرشانه به خطی که به وسط سرشانه رسم شده است منتقل شده و ساسون زیر سینه حذف یا پاک شده است.
این پنس نیز به پنس سرشانه معروف است و بیشتر اوقات با وصل شدن به ساسون زیر سینه و امتداد یافتن تا لبه پایین لباس به برش سرشانه تبدیل می شود. برای اینکه بیشتر با انتقال پنس سرشانه به برش سرشانه آشنا شوید، می توانید آموزش زیر را مطالعه بفرمایید.
۶ و ۷) در این دو حالت، پنس سرشانه به خطوطی که به حلقه یقه رسم شده اند منتقل شده اند. ساسون زیر سینه هم حذف یا پاک شده است.
۸) در این طراحی، پنس سرشانه به خطی که به صورت عمود بر خط وسط جلو (cf) رسم شده است منتقل شده و ساسون زیر سینه هم به خط cf منتقل شده است و نتیجه شبیه حرف T انگلیسی شده است.
۹) در این نمونه، هر دو پنس و ساسون به خطی منتقل شده است که از نوک سینه به محل تقاطع خط کمر و خط cf رسم شده است.
۱۰) در این حالت ساسون زیر سینه در جای خود باقی مانده و پنس سرشانه به پنس کونفو منتقل شده است.
۱۱ و ۱۲) در این دو نوع نیز مشابه مدل ۳ و ۴، پنس سرشانه به حلقه آستین و نوک سرشانه منتقل شده ولی ساسون زیر سینه در جای خود باقی مانده است.
۱۳ تا ۱۵) در انتقالهای ۱۳ تا ۱۵، مشابه موارد ۵ تا ۷ انتقال پنس سرشانه انجام شده ولی ساسون زیر سینه در جای خود باقی گذاشته شده است.
۱۶) نوع ۱۶ نمونه ای از یک الگوی بدون پنس یا رگالی است به این مفهوم که در این الگو پنس سرشانه و ساسون زیر سینه هر دو حذف شده اند و هیچ پنس یا ساسونی روی الگو باقی نمانده است. در این نوع الگوها، پس از حذف کامل پنس ها و ساسون ها، میتوان هر نوع برشی را روی لباس طراحی کرد و دیگر مطابق اصل ۱ لازم نیست یکی از برشهایمان حتما از محدوده سینه عبور کند. همچنین می توان لباس را بدون هیچ برشی طراحی و دوخت کرد.
نکته بسیار مهم این است که همه متدها قابلیت رگالی شدن ندارند، مثلا در متد مولر همه پنس ها و ساسون ها قابل حذف هستند به غیر از پنس سرشانه. در بهترین حالت می توانیم پنس سرشانه را به پنس کونفو منتقل کنیم تا نمای کمتری داشته باشد. ولی برخی متدهای دیگر به راحتی رگالی می شوند. همچنین متدهایی هستند که از ابتدا الگو رگالی یا بدون پنس رسم می شود.
درحال حاضر، استفاده از الگوهای رگالی آماده که به صورت سایزبندی عرضه می شوند به صرفه تر و راحتتر از رگالی کردن الگو در متدهای مختلف است. هنربازار هم بسته کامل ۱۰ سایز الگوهای بدون پنس ترک را به همراه فیلم های آموزش استفاده از این الگوها برای شما آماده کرده که با استفاده از دکمه زیر می توانید اطلاعات بیشتری درباره این الگوها کسب کرده و برای تهیه آنها اقدام کنید.
۱۷) به نظرتون تفاوت مدل ۱۷ با مدل ۱۲ چیه؟
درسته در مدل ۱۷ همه مراحل مشابه مدل ۱۲ انجام شده فقط در انتها با وصل کردن پنس و ساسون به هم، یک برش طراحی شده است.
۱۸) در این مدل هم از اتصال پنس و ساسون مدل ۱۴، یک برش بدست آمده است.
۱۹) در این مدل، طراحی مشابه مدل ۱۱ است با این تفاوت که اولا پنس رسم شده به حلقه آستین برای زیباتر جلوه کردن به صورت منحنی رسم شده و ثانیا پنس و ساسون به هم وصل شده و یک برش را تشکیل داده اند. این برش به برش عصایی یا فینانگو معروف است.
برای اینکه بیشتر با انتقال پنس سرشانه به برش عصایی آشنا شوید، می توانید آموزش زیر را مطالعه بفرمایید.
۲۰ تا ۲۴) در همه این موارد هم با اتصال پنس و ساسون هایی که تا اینجا نشان دادیم، برش های جدیدی ابداع شده است.
دقت کنید در مدل ۲۴، پنس سرشانه به وسط سرشانه و ساسون زیر سینه به خط عمود به cf منتقل شده اند.
۲۵ تا ۲۷) این سه مدل، انتقال پنسهای ابتکاری ای هستند که هر کدام جلوه خاصی به لباس می دهند. در هر سه مورد هم چون اصل اول رعایت شده است، قابل اجرا هستند ولی هرکدام تن خور خاص خود را ایجاد خواهد کرد.
۲۸ و ۲۹) این دو انتقال پنس که نتیجه ای شبیه اعداد ۷ و ۸ فارسی ایجاد می کنند، درواقع خطوط موربی هستند که در نیمه الگو، از حلقه آستین به خط cf و از پهلو به خط cf رسم شده اند. هر دو مورد هم از نوک سینه عبور کرده اند.
دقت کنید همه این انتقال پنس ها می توانند رو لباس جلو باز یا جلو بسته اعمال شوند.
۳۰ و ۳۱) این دو مورد هم طراحی های بسیار زیبا برای انتقال پنس ها به برش های ابتکاری هستند.
در انتقال پنس ۳۰، پنس سرشانه به پنسی در حلقه یقه انتقال پیدا کرده و ساسون زیر سینه به خط پهلو رسم شده و انتقال یافته است. هر دو پنس در نوک سینه به هم وصل شده و تشکیل یک برش زیبا را داده اند.
و اما مدل ۳۱ شاید کمی پیچیده تر باشد، در این طراحی، ابتدا برش افقی هلال شکل رسم شده و بریده می شود، سپس در نیمه پایینی الگو، ساسون زیر سینه کامل بسته می شود تا حذف شده و دوختی در آن ناحیه نداشته باشیم و نیمه پایینی یک تکه به نظر برسد. در نیمه بالایی الگو نیز، پنس سرشانه به باقیمانده ساسون زیر سینه منتقل می شود تا نتیجه چیزی شود که در تصویر می بینید.
اصل چهارم: پنس ها و ساسون ها می توانند به جای انتقال به پنس یا ساسون دیگر به صورت چین ظاهر شوند.
۳۲ و ۳۳) در این دو مدل، ابتدا پنس سرشانه به ساسون زیر سینه منتقل می شود سپس به جای بستن و دوختن ساسون زیر سینه روی پارچه، عرض باز شده ساسون روی خط کمر، به صورت چین های پخش در کل خط کمر (مدل ۳۲) و یا چین های متمرکز در زیر سینه ها (مدل ۳۳) دوخته می شود.
۳۴ و ۳۵) در این دو مدل، ابتدا پنس سرشانه و ساسون زیر سینه هر دو به صورت چند پنس به وسط سرشانه (مدل ۳۴) یا حلقه یقه (مدل ۳۵) منتقل می شوند و سپس میزان عرض باز شده پنس ها به صورت چین در سرشانه یا حلقه یقه بسته می شود.
۳۶) این مدل هم که دیگه حسابی ابتکاریه. آنالیزشو میسپرم به خودتون ببینم چیزایی که گفتمو فهمیدید و یاد گرفتید یا نه! جواباتونو زیر همین پست کامنت بذارید تا بهتون بگم درست گفتید یا نه!
همونطور که دیدید، پنس سرشانه می تواند به هر خطی که از سر سینه عبور می کند منتقل شود. شما می توانید صدها خط از سر سینه به اطراف الگو رسم کنید و محدودیت خاصی در این زمینه وجود ندارد، ۳۱ موردی که ما اینجا مطرح کردیم شاید پرکاربردترین خطوط از این صدها خط باشند که باز از میان این خطوط، پنس کونفو، برش سرشانه و برش عصایی به شدت مورد استفاده قرار می گیرند. به همین دلیل در آموزش های بعدی، این سه انتقال پنس را با جزئیات بیشتر مورد بررسی قرار می دهیم.
اگر این آموزش برای شما مفید بوده لطفا سه صلوات برای سلامتی آقا و مولامون صاحب الزمان هدیه کنید. ممنون
برای مشاهده آموزش های قبلی و بعدی بخش خیاطی، از دکمه های زیر استفاده کنید.
اگر فکر می کنید که برای یادگیری خیاطی نیاز به فیلم های آموزشی دارید، می توانید از فیلم های آموزشی ما در بخش “حرفه ای شو” استفاده کنید. برای ورود به این بخش روی دکمه زیر کلیک کنید.
دوستای خوبم خوشحال میشم در پیج های اینستاگرام هنربازار با آیدی honarbazaar@ و پیج آموزش خیاطی خودم با آیدی reihan_sewing@ همراه من باشید تا هم از آموزشهای جدید مطلع شوید و هم کلی چیز جدید از هم یاد بگیریم.
سلام و خداقوت دوباره
خیلی عالی مثل همیشه
۱_ فقط نمیدونم هر کدوم از روش های انتقال پنس تو چه لباسی کاربرد داره و زیبا تر میشه؟؟?
میشه کاربرد هرکدام از مدل های انتقال پنس رو، با تصویر لباس های مختلف نشون بدید،
ممنون میشم
۲_پنس هایی که به نواحی بالای سینه منتقل میشند دیگه نیازی نیست که حتما برش خط کمر داشته باشند تا راحت تر منتقل بشند درسته؟ اونایی که به نواحی زیر سینه منتقل میشند رو نمیشه بدون برش کمر راحت انتقال داد، درسته؟
سلام عزیزم. دقیقا همین کارو توی پیج اینستا انجام دادم و برای انتقالا مدل گذاشتیم. چون مدلارو روی سایت بخوایم بذاریم باید سانسورشون کنیم. پیشنهاد میکنم پیج اینستارو هم دنبال کنید. reihan_sewing@ و honarbazaar@
سلام و خدا قوت استاد جان
(خیر دنیا و آخرت نصیبتون بشهان شاالله)
چند سوال:
۱_بعضی جاها از حذف و یا پاک کردن پنس یا ساسون استفاده کردید…
آیا حذف و پاک کردن هر دو به یک معنا هستند؟
اگر به یک معنا نیست تفاوتشون در چیست؟
و این که در تمام ۳۶ مدلی که بررسی شد، نحوه انتقال پنس یا ساسون توضیح داده شد ولی از نحوه حذف یا پاک کردن چیزی گفته نشد( مثل مدل های ۳ تا ۷ که ساسون زیر سینه حذف یا پاک شده)
۲_ در مدل اول( که پنس انتقال داده شده به پهلو کوتاه شده تا تن خور بهتری داشته باشد) آیا این کوتاه کردن پنس را میتوانیم در تمام این ۳۶ مدل اجرا کنیم یا خیر؟ روی پارچه کوتاه می شه درسته؟ چون فکر میکنم اگر روی الگو دقیقا تا نوک سینه برش نخورد پنس سرشانه به خوبی منتقل نمیشه…
۳_ برای دوخت شومیز که معمولا هیچ پنس و ساسونی ندارد، اگر بخواهیم از الگوی مولر استفاده کنیم( نه رگالی) چطور باید عمل کنیم؟
پیشاپیش ممنون از پاسخگویی تون…
سلام عزیزم. ممنون
1. خیر، حذف یه جور انتقال پنسه ولی پاک کردن یعنی دقیقا پاک کردن
حذف هارو بعدا آموزش میدم. ترجیحا در کنار سایت پیجمم در اینستا دنبال کنید reihan_sewing@ و honarbazaar@
2. بعد از انتقال هر پنسی که تا نوک سینه ادامه داشته باشه ولی برش نباشه رو کوتاه می کنیم
3. حداقل یه کونفو روی الگو باقی میمونه
ممنونم از سایت بسیار خوبتون و توضیحات بسیار کاملتون
مدل ۳۶ خط مارپیچ از دو سره سینه رد میشه. البته یکیش به توسط چینهایی که بهش میدیم
بله دقیقا. ممنون از پاسختون
من که هیچی ازتوضیحات شما نفهمیدم ،بازممنون خیبی قاطی پاتی توضیح میدید ادم نمیفهمه برامن که مفهوم نبودهیچیش
متاسفم عزیزم. بدون اغراق میگم شما اولین نفری هستید که گفتید از توضیحات چیزی متوجه نشدید!